Ximo Puig creu que la independència "no és el camí per a Catalunya", sinó una reforma constitucional que validi l'Estatut

El líder dels socialistes valencians critica l'immobilisme del govern de Rajoy i assegura que el TC es va excedir limitant l'Estatut del 2006

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha dit aquest dilluns que considera que la independència "no és el camí que hauria de seguir Catalunya", i ha assenyalat que la solució passa per una reforma de la Constitució "per tornar al principi de la discussió" i recuperar "allò que els catalans van votar i va aprovar el Congrés i el Senat", en referència a l' Estatut del 2006.

Puig ha fet aquestes manifestacions davant preguntes dels mitjans durant un esmorzar informatiu organitzat per Ràdio València Cadena SER sobre les mobilitzacions de la Diada. El cap del consell ha indicat que la sortida a les aspiracions sobiranistes "no és l’immobilisme, però tampoc podem donar la raó als independentistes".

Ximo Puig ha demanat una reflexió de per què en pocs anys s'ha passat "d'un acord majoritari del poble de Catalunya amb un Estatut que consagrava una relació de Catalunya amb Espanya racional i totalment assumida" a "un percentatge molt alt de la població que vol desconnectar d'Espanya". En la seva opinió el govern espanyol "ha comès moltes errades" i el Tribunal Constitucional "es va excedir, i molt", en els seus dictàmens sobre l'Estatut recorregut pel PP.

El president valencià ha apostat per una reforma de la Constitució que fa constitucional "allò que el TC va dir que no ho era". Puig ha defensat que les constitucions hi són "per adaptar-se als temps" i que s'ha d'intentar "fer una Constitució del segle XXI en aspectes territorials, intentant buscar fórmules de cooperació entre els territoris".

El dirigent ha afegit que considera que l'estat de les autonomies ha fallat "en el concepte federal, en l'assignació de recursos de forma horitzontal, en fórmules de treball amb un Senat territorial i en comissions dels governs no jerarquitzades, perquè sembla que hi ha un govern [central] que mana i altres que són súbdits".