País Valencià 02/09/2013

Les víctimes de l'accident de metro de València es personen com a acusació particular en el cas

L'associació vol, així, tenir "informació de primera mà" de la investigació i poder "fer força" perquè hi hagi un judici

Acn
2 min
Els familiars de les víctimes de València es reuneixen el dia 3 de cada mes.

ValènciaL'associació de víctimes de l'accident del metro ocorregut a València el 3 de juliol de 2006 ha sol·licitat aquest dilluns al jutjat competent ser acusació particular en la instrucció que investiga de nou les causes del descarrilament en què van morir 43 persones i 47 més van resultar ferides.

Aquesta personació arriba després que el passat mes de juliol la Fiscalia de València sol·licités al jutjat número 21 de la ciutat que reobrís les investigacions per considerar que existeixen noves dades i fets que en el seu moment no es van valorar i que podrien haver afectat el comboi del metro que va descarrilar.

La investigació que es va iniciar l'any 2006 després de l'accident va concloure que la causa del sinistre va ser un excés de velocitat i va responsabilitzar de l'accident el conductor, mort al sinistre, eximint l'administració valenciana, a qui els familiars acusaven de les deficiències que patia la Línia 1 del metro.

Els familiars de les víctimes han informat que, a l'espera del que pugui decidir la magistrada que instrueix la causa, la seva decisió de personar-se com a acusació particular en el cas respon al fet que volen tenir "informació de primera mà" i així poder "fer tota la força possible perquè finalment hi hagi un judici que esclareixi les causes de l'accident i estableixi les diferents responsabilitats sobre les 43 morts i les lesions produïdes a 47 viatgers".

La causa s'ha reobert després que la fiscalia va deixar sense efecte el passat juliol l'arxivament judicial del cas. El ministeri públic va acceptar una denúncia interposada pel Partit Socialista del País Valencià (PSPV) sobre les actuacions dels testimonis en la comissió parlamentària i per aclarir si es va cometre un presumpte delicte de fals testimoni. Aquests fets, però, finalment no s'investigaran, ja que es considera que no hi ha indicis suficients.

Els socialistes valencians van adjuntar la gravació del programa 'Salvados' que es va emetre el passat 28 d'abril, en què alguns dels participants en aquesta comissió reconeixen que van rebre instruccions per donar una mateixa versió sobre l'accident. A la mateixa denúncia també s'adjunta l'argumentari rebut pels testimonis i que va ser preparat per una empresa de comunicació a petició de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, segons els testimonis que va recollir el programa.

La reclamació de reobertura de la comissió d'investigació és una exigència per part de l'associació de víctimes del metro de València des que es va tancar aquesta investigació. Demà, com cada dia 3 de mes, els familiars es concentraran a la plaça de la Mare de Déu de València per recordar les víctimes i reclamar una nova investigació.

stats