País Valencià 13/05/2021

Acció Cultural celebrarà el seu 50è aniversari amb una antologia sobre la música en valencià

L'entitat impulsa una campanya de micromecenatge per publicar un quàdruple disc de cançons emblemàtiques revisitades per músics actuals

Ara
2 min
Alguns dels creadors i dirigents d'Acció Cultural del País Valencià en la presentació del projecte Mural Sonor amb què l'entitat pretén celebrar el seu 50 aniversari

El millor de la música en valencià recollit en una obra d’estudi. Es tracta del Mural Sonor, el projecte amb què Acció Cultural del País Valencià (ACPV) pretén celebrar el seu 50è aniversari. Un quàdruple disc amb més de cinquanta cançons, agrupades per estils. La iniciativa la va anunciar aquest dimarts la presidenta de l'entitat, Anna Oliver, acompanyada d'alguns dels músics implicats en el projecte, com els cantants Miquel Gil, Mireia Vives, Àlex Martínez (Tardor) o Andreu Ferre (El Diluvi). 

Per dur a terme aquesta obra, ACPV ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. L’objectiu és recaptar els 80.000 euros necessaris per impulsar el projecte. “Tots els fons que aconseguim seran destinats a fer realitat els discos”, va destacar Oliver, que va subratllar la vinculació de l’associació amb la música en valencià, i va recordar com l'entitat va impulsar els "certàmens del Tirant lo Rock, on es van iniciar molts grans grups".

Quatre discos per a una antologia 

Cada disc que conformarà el Mural Sonor representarà un dels pilars de la música en valencià: la música tradicional, la música festiva, la cançó i el pop-rock. Cadascun dels àlbums estarà conduït per figures reconegudes de cada estil en col·laboració amb altres artistes que hi participaran com a intèrprets o instrumentistes. Així, el disc dedicat a la música tradicional es titularà Arrel i estarà liderat per Miquel Gil i Noelia Llorens, Titana. Gil adaptarà músiques del repertori popular i realitzarà noves composicions per a lletres originals escrites per més de vint autors de l’escena poètica en valencià. Llorens, per la seva banda, durà el pes de la interpretació. “És un projecte enorme que només el pot fer Acció Cultural”, s'ha felicitat Gil. 

Carrer serà el títol de l'àlbum dedicat a la música festiva. Una banda creada per al disc revisitarà cançons dels grans referents del gènere. Per la seva banda, l'àlbum dedicat a la cançó es titularà Pell. Borja Penalba i Mireia Vives seran els guies d’un viatge que anirà de Raimon a Ovidi Montllor. "Recollirem intèrprets de la història de la cançó que no sempre han estat en l’aparador que mereixíem”, ha explicat Vives. La quarta pota d’aquesta col·lecció és Veta, disc dedicat al pop-rock en valencià. L’àlbum comptarà amb Tardor i May Ibáñez com a conductors, arranjant i interpretant cançons de referents de les últimes dècades, "alguns d’ells joies estranyes per al gran públic". A més, si el suport econòmic que assoleixi el projecte ho permet, se celebrarà un concert de difusió del projecte.

El cartell dels 50 anys: un homenatge a Renau i Alfaro

En l’acte també s’ha presentat el cartell commemoratiu del 50è aniversari d’Acció Cultural del País Valencià, inspirat en dos dels màxims exponents de l’art valencià del segle XX: Josep Renau i Andreu Alfaro, dos creadors que van participar en la fundació de l'entitat. L’alcoià Toni Payà, cartellista i dissenyador, ha volgut retre un homenatge als dos artistes combinant el logotip de l’entitat, dissenyat per Alfaro, amb un fragment del mural La marxa de la joventut cap al futur, obra de Renau.

stats