País Valencià 22/05/2016

El 87% del Bloc Nacionalista Valencià valida la nova direcció liderada per Àgueda Micó i Rafa Carbonell

La llista d'integració consensuada ahir 'in extremis' pels dos candidats a succeir Enric Morera rep un ampli suport, amb 848 vots a favor

Salva Almenar
3 min
Àgueda Micó i Rafa Carbonell són les noves cares del Bloc Nacionalista Valencià.

ValènciaLa candidatura d'integració que ahir van aconseguir pactar Àgueda Micó i Rafa Carbonell ha obtingut un gran suport del plenari del 7è Congrés Nacional del Bloc Nacionalista Valencià, que aquest cap de setmana s'ha celebrat a Fira València. Després de la votació celebrada aquest diumenge, la nova executiva ha estat validada per la militància del Bloc amb el 87 per cent dels vots.

Aquesta nova executiva, tal com es va acordar ahir, estarà liderada per Àgueda Micó com a coordinadora nacional i Rafa Carbonell com a portaveu del partit. Un acord que, malgrat no haver deixat ahir contents alguns sectors de les dues candidatures, ha obtingut un gran suport avui en sumar 848 vots a favor, 134 abstencions i 41 nuls.

En el seu primer discurs com a coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó ha volgut llançar un missatge als "poderosos, als centralistes i als corruptes" i a tota aquella gent que "volia que d'aquest congrés eixirem més afeblits com a organització". "Ací estem, més units i forts que mai, disposats a fer un País Valencià més just, lliure i sobirà", ha assegurat Micó.

La nova líder del partit ha tingut paraules d'agraïment per a tota la militància que durant anys ha dut el valencianisme polític "arreu del país" i a la gent que amb el seu "treball" ha fet que a través de Compromís el nacionalisme hagi aconseguit els "millors resultats electorals" de la història. "La gent del Bloc som la gent que sempre continuem endavant i que no pararem fins a construir el país que somiem", ha assenyalat Àgueda Micó, qui s'ha compromès a liderar el partit "comptant amb tots i totes".

Per la seva banda, el nou portaveu nacional, Rafa Carbonell, qui també ha posat en valor la feina dels "nacionalistes que porten 30 anys picant pedra", ha assenyalat que el "gran repte" del Bloc per al futur és definir "l'encaix del país de les valencianes i els valencians a l'estat espanyol perquè aquest ja no serveix, si és que alguna vegada havia servit".

El fins ara també cap de gabinet ha afirmat que "el futur del País Valencià ha de passar per refermar la nostra identitat sense complexos. Hem de caminar allà on els valencians vulguem i decidim. Amb el cap ben alt i amb l'orgull d'allò que som".

Un pacte 'in extremis'

Després de passar moltes hores negociant divendres i dissabte, les dues candidatures van firmar ahir un acord segons el qual l'actual secretària d'organització i cap de llista d''Un país per construir', Àgueda Micó, es convertiria en la coordinadora nacional del partit –càrrec que substitueix el de secretari general, que actualment ocupava Enric Morera–, mentre que el cap de gabinet del conseller d'Economia i cap de llista de 'Fent Bloc millorem Compromís', Rafa Carbonell, ocuparia el càrrec de portaveu nacional de la formació.

Aquests dos càrrecs formen des d'avui un tàndem en una nova figura prevista als estatuts del partit que s'han aprovat aquest cap de setmana en el congrés. Així, tant la coordinadora com el portaveu nacional formen part d'un secretariat nacional que és ja la màxima representació del partit. Aquestes dues figures compartiran el lideratge del partit, de manera que Àgueda Micó i Rafa Carbonell es repartiran les competències pròpies de l'executiva nacional. Micó, però, per ser la coordinadora nacional, exercirà la representació legal del partit.

Composició de l'executiva

La llista tancada per les candidatures 'Fent Bloc millorem Compromís' i 'Un país per construir' i aprovada aquest diumenge pel plenari del congrés preveu una executiva de 32 persones. La presidència del partit, que és una mena de càrrec honorífic, l'ocuparà el secretari general sortint, Enric Morera. Per sota de la figura del secretariat general hi haurà set àrees de treball: organització, que ocuparà Amparo Piquer; finances i administració, Mari Parra; acció electoral, Mariai Talens; institucional, Pep Cortell; serveis municipals, Artur Hernández; comunicació, Mentxu Balaguer, i sectorials, que serà ocupada per Reis Gallego.

Aquestes set persones conformaran, amb el president del partit i les dues persones membres del secretariat nacional, la permanent de l'executiva nacional. A més, Xavier Hervàs assumirà la secretaria de relacions polítiques.

Cada àrea de treball disposarà d'altres membres fins a conformar un equip de treball de 32 persones, 17 dones i 15 homes, que haurà d'executar les directrius polítiques aprovades pel 7è Congrés Nacional del Bloc i marcades pel consell nacional. Aquesta candidatura unitària serà sotmesa a votació del Congrés demà al migdia.

stats