País Valencià 27/05/2022

L'Ajuntament de València s'ofereix per acollir un programa pilot sobre la jornada laboral de 32 hores setmanals

Joan Ribó defensa que la iniciativa permetria disposar d'un "estudi rigorós que avaluï l'impacte de la mesura"

Ara
2 min
L'alcalde de València, Joan Ribó, durant la seva intervenció en la I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies que se celebra a la ciutat.

ValènciaL'alcalde de València, Joan Ribó, ha proposat desenvolupar a la ciutat un projecte pilot de la jornada laboral de quatre dies setmanals que permeti dur a terme “un estudi rigorós, amb unes conclusions que serveixin per elaborar un informe d'abast europeu i internacional que avaluï l'impacte de la seva aplicació i les conseqüències pel que fa a la productivitat, però també a l'oci, la mobilitat, l'economia o la salut de les persones”. “Es tracta d'una experiència que ha de venir precedida d'un gran acord social”, i per això “volem obrir un procés de diàleg, juntament amb la Generalitat, amb els agents socials, les entitats veïnals i les institucions”, ha afegit Ribó durant la seva intervenció en la 1a Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies que se celebra aquest divendres i dissabte a València amb la participació de representants de 30 països.

"Estem convençuts que les persones felices són més eficients a la feina i que aplicant als sistemes productius alguns conceptes que serveixen de base a l'economia del bé comú com la confiança, la cooperació i la solidaritat podem avançar com a societat de manera sostenible”, ha defensat el també dirigent de Compromís, que ha detallat que el programa pilot podria tenir una durada d'un mes.

La proposta de Ribó arriba pocs dies després que el govern valencià anunciés la futura aprovació d'un programa d'ajudes per incentivar les empreses a escurçar la jornada laboral de 40 hores setmanals a 32. El pla, que l'executiu que presideix Ximo Puig preveu aprovar a finals de juny amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, oferirà a les companyies més de 9.000 euros per cada empleat que se sumi a la iniciativa. Això sí, hauran de tancar un acord previ amb els sindicats i un pla de millora de la productivitat, per al qual les empreses comptaran amb l'assessorament de l'administració. A més, les companyies podran triar si rebaixen la jornada a quatre dies o si la mantenen en cinc, treballant menys hores cada jornada. Si tots aquests requisits es compleixen, rebran per cada treballador 5.492 euros el primer any, 2.746 el segon i 1.373 el tercer.

stats