País Valencià 13/03/2013

Alberto Fabra i Ignacio González reclamen un nou sistema de finançament que entri en vigor el 2014

El president valencià s'ha reunit aquest matí amb el seu homòleg madrileny per impulsar un "eix de la prosperitat" entre ambdues comunitats autònomes

Efe
2 min

MadridEls presidents de la Generalitat Valenciana i la Comunitat de Madrid, Alberto Fabra i Ignacio González, respectivament, han reclamat avui una revisió urgent del model actual de finançament autonòmic perquè el nou sistema, que han demanat que sigui "just", pugui entrar en vigor l'1 de gener de 2014.

Els presidents s'han expressat així en una roda de premsa conjunta oferta a la seu del govern madrileny, on han mantingut una reunió i han acordat reivindicar el canvi de model de finançament i impulsar un "eix de prosperitat" basat en la col·laboració entre ambdues comunitats en matèria cultural, econòmica i de turisme.

Tots dos han al·ludit a l'acord de la Conferència de Presidents de revisar el sistema de finançament actual, que no té en compte l'augment de població en ambdues comunitats. Aquest fet suposa que anualment Madrid tingui 1.000 milions menys d'ingressos, mentre que en el cas valencià implica que cada ciutadà rebi 211 euros menys que la mitjana estatal, segons els presidents autonòmics.

"És un model que s'ha de revisar i s'ha de revisar ja, amb el compromís de la Conferència de Presidents perquè [...] l'any que ve, amb efectes del dia 1 de gener, pugui ser efectiu perquè el puguem contemplar als propers pressupostos", ha reclamat el president valencià Alberto Fabra.

Ignacio González ha assenyalat que demanaran que es reuneixi el Consell de Política Fiscal i Financera, perquè s'hi analitzi el model actual de finançament autonòmic i "es canviï al més aviat possible", ja que considera que és "injust i imposat políticament" per l'anterior govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, per satisfer les necessitats del tripartit català.

Tant Fabra com González han analitzat en aquesta trobada altres problemes comuns i fórmules de col·laboració perquè ambdues comunitats segueixin reduint despeses sense haver d'endeutar-se per falta de finançament, com ha dit Fabra que ha succeït a València. El president valencià ha considerat que l'explicació a la "foto distorsionada" de l'incompliment del dèficit el 2012 és "molt fàcil" i no és per altre motiu que per la falta de finançament que pateix el País Valencià.

Entre les fórmules que han contemplat els presidents per afavorir la inversió, el creixement econòmic i lluitar contra l'atur es troba l'acord en matèria de turisme i cultura que han signat avui, i que és continuació de l'"eix de la prosperitat" que fa quatre anys van subscriure els seus antecessors en el càrrec, Esperanza Aguirre i Francisco Camps.

stats