País Valencià 10/03/2016

El Bloc plantejarà en el pròxim congrés la limitació de mandats i la incompatibilitat de càrrecs orgànics i institucionals

El partit nacionalista celebrarà el seu 7è congrés a finals de maig per triar el successor d'Enric Morera en la secretaria general

Salva Almenar
3 min
Ximo López, Rosella Antolí i Dolors Gimeno, són els responsables de la comissió organitzadora del 7è congrés del Bloc.

ValènciaLa comissió organitzadora del 7è congrés del Bloc Nacionalista Valencià ha presentat aquest dijous alguns detalls del conclave que la formació celebrarà els pròxims 21 i 22 de maig i en el qual es triarà la nova executiva i la persona que substituirà Enric Morera com a secretari general del partit. Si no hi ha una nova convocatòria d'eleccions –fet que podria fer ajornar el congrés–, el penúltim cap de setmana del mes de maig se celebrarà probablement a Fira València un congrés del Bloc que per primera vegada donarà la possibilitat als 3.300 militants de tenir veu i poder votar la nova direcció del partit.

Segons han explicat la presidenta de la Comissió Organitzadora del Congrés (COC), Rosella Antolí, i els responsables de les ponències política i d'estatuts, Ximo López i Dolors Gimeno, respectivament, aquest congrés servirà, entre d'altres, per pensar el futur de l'organització i debatre el paper que el Bloc ha de jugar dins de la coalició Compromís. Així, malgrat que en la ponència política no s'especifica quina fórmula seria la preferida, López ha avançat que la proposta de la COC és avançar cap a un Compromís més fort.

Les principals novetats de cara al pròxim congrés tenen a veure amb l'estructura interna del Bloc. Segons ha explicat Gimeno, després d'un moment en què la formació nacionalista ha hagut de fer front a moltes responsabilitats de govern, els encarregats d'elaborar la ponència d'estatuts plantegen "reforçar i professionalitzar" l'estructura del partit per no "descuidar" una organització que en mesos ha passat a tenir moltes responsabilitats de govern arreu el país.

Així, seguint el model del Partit Nacionalista Basc, la COC proposa en la ponència d'estatuts cinc punts que permetrien diferenciar l'àmbit orgànic de l'institucional. La proposta, que pot ser esmenada en les pròximes setmanes i que serà debatuda en el congrés, aposta per limitar els càrrecs a 12 anys tant en el terreny institucional com orgànic de manera que passades tres legislatures o mandats la persona interessada hauria de deixar passar 4 anys per tornar a optar a ser diputat, alcalde o membre de la direcció del Bloc.

Altra de les novetats és regular les incompatibilitats per evitar les duplicitats de càrrecs. Per exemple, un regidor no podria ser alhora diputat de les Corts Valencianes o el secretari general del partit no podria ser membre d'un govern. Aquesta mesura, de ser aprovada tal com està redactada actualment, contempla una moratòria per les persones que es van presentar a les passades eleccions de maig "amb altres regles" i que ara sí que estan compatibilitzant càrrecs, com és el cas d'alguns diputats de les Corts que són alhora alcaldes. Segons Dolors Gimeno, el reglament d'incompatibilitats s'aplicaria doncs per a la pròxima legislatura.

A nivell intern, la ponència d'estatuts també presenta novetats. Proposa reformular l'executiva fent incompatible que qualsevol cap d'àrea de la direcció del partit ostenti també un càrrec públic, crear un consell de coordinació polític i regular en els estatuts del partit la figura del mitjancer perquè intervingui en els possibles conflictes entre militants per recórrer tan sols quan no hi hagi més remei a la via disciplinària

Relleu en la direcció

Després que dimarts passat l'actual secretari general, Enric Morera, anunciés que no optaria a la reelecció, els moviments per postular-se a la successió han començat. Aquest dijous a les 18.00 hores l'actual secretària d'Organització, Àgueda Micó, presentarà la seva candidatura acompanyada d'un gran nombre de militants i destacats dirigents de la formació com el síndic a les Corts, Fran Ferri, i el conseller d'Educació, Vicent Marzà. També està previst que acudeixi l'actual secretari general Enric Morera, qui en els últims dies ha deixat entreveure que donarà suport a la llista que encapçalarà Micó.

Àgueda Micó és l'actual secretària d'Organització del Bloc.

A més de Micó es dóna per fet que el sector crític amb l'actual direcció –autodenominat com a 'renovador'– presentarà el seu candidat. En aquest sentit sona amb força el nom de Rafa Carbonell, cap de gabinet del conseller Rafa Climent, i pròxim als membres que van dimitir de l'executiva del Bloc arran el pacte de Compromís amb Podem per a les eleccions generals. Carbonell, però, encara no ha confirmat si donarà el pas endavant o no.

stats