País Valencià 19/04/2016

El Bloc tanca el cens per participar en el 7è congrés del partit amb 2.050 afiliats inscrits

El partit nacionalista valencià destaca la "gran mobilització" de la militància per a un conclave que, per primera vegada, farà ús de la fórmula 'un militant, un vot'

Salva Almenar
3 min
Ximo López, Rosella Antolí i Dolors Gimeno, són els responsables de la comissió organitzadora del 7è congrés del Bloc.

ValènciaLa Comissió Organitzadora del Congrés (COC) que el Bloc Nacionalista Valencià celebrarà els pròxims 21 i 22 de maig –si abans no es convoquen noves eleccions– ha fet públic aquest dimarts el nombre aproximat de militants que s'han inscrit per participar en aquest conclave en què es triarà quin dels dos candidats, Àgueda Micó o Rafa Carbonell, succeirà Enric Morera en la secretària general del partit. La decisió queda en mans dels afiliats inscrits que podran votar, tots ells, pel seu candidat preferit.

Malgrat que el comunicat oficial del partit assenyala que s'han inscrit "més de 2.000 afiliats" per participar en el 7è congrés del Bloc, la xifra total estarà al voltant de 2.050 militants –segons ha pogut saber l'ARA–, ja que en els pròxims dies s'han de dirimir algunes incidències sobre la inscripció d'alguns afiliats, els quals tenien fins a ahir per registrar-se com a participants del congrés.

La COC ha destacat que es tracta del primer congrés de la formació en què s'ha pogut inscriure tota la militància, ja que abans la participació dels afiliats s'articulava mitjançant un mètode de delegats. Així, la comissió organitzadora ha mostrat la seva satisfacció per "l'alt nivell de participació de les nostres bases". "El Bloc ha demostrat, una vegada més, que la democràcia és una de les seues senyes d'identitat", explica el comunicat.

"Volem agrair el gran esforç de mobilització de les secretaries comarcals i locals que han fet que el proper Congrés Nacional siga el més multitudinari de la nostra història, la qual cosa denota que malgrat els anys, el Bloc continua sent una organització viva i en constant renovació capaç d'afrontar qualsevol repte de futur", conclou la COC.

Crítiques al registre

El registre per participar al congrés ha estat un dels temes que ha alimentat els últims dies el debat precongressual que envolta el Bloc i que enfronta als projectes liderats per Àgueda Micó, que va presentar la seva candidatura el passat mes de març, i Rafa Carbonell, que va fer oficial la seva intenció de liderar el Bloc dijous passat.

Des de la candidatura de Carbonell s'ha criticat que els militants al corrent de pagament s'hagin hagut d'inscriure prèviament per participar en el congrés i de fet diumenge van emetre un comunicat oficial demanant que s'inscrigués "automàticament" tota la militància de ple dret degut a uns presumptes problemes tècnics que alguns afiliats estaven tenint per inscriure's.

El mateix Rafa Carbonell va dir el dia de la seva presentació com a candidat que no es podia dir que el congrés era assembleari "quan la gent s'ha de registrar prèviament per participar-hi". Aquest requisit, però, no va ser una imposició de l'actual direcció ni tampoc de la comissió organitzadora del congrés, sinó que va ser una condició estipulada al reglament precongressual que va aprovar el Consell Nacional del Bloc per una àmplia majoria el passat 9 de gener. El reglament, que es va aprovar en el seu conjunt, va sortir endavant amb 96 vots a favor, 10 abstencions i 5 vots en contra.

Amb tot, un membre de la comissió organitzadora del congrés va dur la clàusula del reglament prescongressual a la comissió de garanties per saber de la legalitat o no del registre previ. Aquesta comissió –en què hi ha persones significades tant en la candidatura de Micó com amb la de Carbonell– va dictaminar, però, que la inscripció prèvia era una clàusula perfectament vàlida.

Fonts de la candidatura de Rafa Carbonell han assenyalat a l'ARA que consideren la inscripció prèvia un element restrictiu de la participació atès que des del mateix moment que dilluns a la nit es va tancar el termini per registrar-se, un terç de la militància –al voltant d'uns 1.000 afiliats– es van quedar automàticament sense dret a participar en el congrés.

stats