País Valencià 31/05/2013

Barberá assegura que l'escrit del jutge del cas Nóos conté "falsedats" i acusa Castro de "falta de rigor"

L'alcaldessa de València nega la seva presència en una reunió al Palau de la Zarzuela amb els responsables de l'Instituto Nóos

Efe
3 min

ValènciaL'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha recriminat al jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, la seva "falta de rigor" i ha dit que en el seu escrit enviat al Tribunal Superior de Justícia valencià i fet públic avui hi ha "alguna falsedat determinant" i "judicis de valor" que veu "impropis" en una exposició per demanar que s'investigui un possible delicte.

Barberá s'ha expressat així després de conèixer la interlocutòria enviada pel jutjat número 3 de Palma, en la qual el jutge explica que veu indicis de la comissió d'uns presumptes delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de fons públics i frau a l'administració en la seva actuació en relació amb el cas Nóos. Castro amplia les seves sospites a l'actuació de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps.

L'alcaldessa, que ha sortit del ple que se celebrava avui a l'Ajuntament per fer una compareixença pública, ha assegurat que "des del màxim respecte a la justícia i des de la discrepància" ha assistit amb "sorpresa" a la redacció d'aquest escrit, que, segons ha dit, li permet ratificar-se "de forma clara" en tots els seus arguments.

Barberá ha assenyalat que el text "falta a la veritat" quan afirma que la Fundación Turismo Valencia Convention Bureau (FTVCB) està "participada majoritàriament per l'Ajuntament de València", i ha negat que assistís un dia concret a un menjar al Palau de la Zarzuela amb els responsables de l'Instituto Nóos perquè ella, ha dit, no pot "ser en dos llocs alhora".

"En aquest acte hi ha alguna que altra falsedat determinant i alguns judicis de valor que no són propis d'articular en un escrit de petició d'investigació per possible delicte. No hi caben. Hi caben les proves i aportar-les perquè s'investigui", ha afirmat.

Segons Barberá, en l'escrit "no hi ha cap acusació" contra ella "sinó la petició que s'investigui per aquests possibles delictes" i queda a "disposició de la justícia en el procediment que s'ha de portar endavant". Barberá, que ha recordat que compareix "voluntàriament", com "sempre", ha comentat que el text raonat compta amb 71 folis i solament quatre es refereixen a ella.

L'alcaldessa també ha enumerat alguns dels judicis de valor que ella considera "impropis" en una interlocutòria d'aquest tipus. En aquest sentit ha dit que seure amb Iñaki Urdangarin no la "impacta" perquè durant els seus 22 anys de govern ha tingut l'"honor d'estar amb els màxims mandataris nacionals i internacionals" i ha negat que en aquesta suposada reunió hi hagués cap adjudicació.

Ha afegit que el magistrat "insisteix" en el suposat dinar al Palau de la Zarzuela del 29 de gener de 2004 perquè pren com a prova correus electrònics de Diego Torres, exsoci d'Urdangarin. "És fals que jo fos el dia 29 a la Zarzuela", ha asseverat, mentre mostrava notícies de premsa i fotografies de llavors que acrediten la seva agenda a Madrid els dies 28 i 29 relacionades amb visites a Fitur en ambdues jornades.

"Aquesta és la realitat i tota la resta té difícil encaix en el que és serietat i rigor en un escrit per sol·licitar que s'investigui alguna cosa", ha apuntat, i ha recriminat la "falta de rigor" de Castro en redactar que si aquest menjar no va ser el 29 "devia ser un altre dia".

També ha recriminat que faci judicis de valor respecte al fet que està "molt agraïda a la col·laboració d'Urdangarin" i que es "van doblegar a les exigències del duc" i ha recordat que el mateix president del Comitè Olímpic Internacional va avalar que es fessin actes de promoció esportius.

"Quan vaig parlar amb Urdangarin era vicepresident del Comitè Olímpic Espanyol, olímpic medallista i amb grans relacions, i va venir a parlar amb nosaltres per a una fundació sense ànim de lucre. Això no és delicte", ha afegit.

Barberá ha negat que hi hagi hagut "desviació de poder" perquè els convenis els va signar una fundació privada, i ha advertit que s'està parlant de "coses serioses per les conseqüències" que poden tenir per a ella i "molts altres" i s'"està jugant amb l'honor d'una persona a través de judicis de valor".

Preguntada per si està preocupada per una possible imputació, ha assegurat que "mai ha deixat" d'estar tranquil·la i que en cas que s'hagi de defensar serà el seu equip qui ho faci perquè ella s'ocuparà de "treballar per València".

stats