País Valencià 05/09/2019

Centenars de viticultors es manifesten al País Valencià per reclamar que els grans cellers paguin uns preus "dignes"

Reclamen al govern espanyol que investigui si les grans corporacions han pactat els preus

Ara
2 min
Capçalera de la manifestació celebrada a Requena per reclamar que els grans cellers paguin un preu "just" pel raïm

ValènciaAmb lemes com "Cap fons voltor aixafa el meu raïm" o "No a les grans corporacions que dessagnen el medi rural", centenars de viticultors s'han manifestat avui a Requena (la Plana d'Utiel) per reclamar "uns preus dignes per al raïm destinat a l'elaboració de vins i caves". La protesta, que ha inclòs una tractorada, ha comptat amb el suport de totes les organitzacions agràries del País Valencià i de les cooperatives afectades.

Els manifestants han sumat la seva veu a la dels productors de Catalunya i Extremadura i han reclamat a l'Agència d'Informació i Control Alimentari, òrgan dependent del ministeri d'Agricultura, i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que investiguin l'actuació dels grans cellers amb l'objectiu de sancionar possibles pactes de preus.

Pèrdues superiors als 28 milions d'euros

Des d'entitats com la Unió de Llauradors i Ramaders denuncien que, si es confirmen els preus que estan oferint els grans cellers, els productors valencians patirien unes pèrdues econòmiques "superiors als 28 milions d'euros, dels quals prop de 7,5 milions corresponen al sector del cava de Requena". En concret, la reducció dels guanys respecte a campanyes anteriors oscil·laria entre un 30% i un 40%.

Els sindicats agraris també han exigit al ministeri d'Agricultura que vetlli pel "compliment estricte de la llei de millora del funcionament de la cadena alimentària" i que agilitzi els protocols d'exportació a nous mercats, millori el control d'entrades de plagues i malalties de les plantes de viver i posi en valor les denominacions d'origen del País Valencià.

A més, els manifestants han reclamant l'aprovació d'unes tarifes elèctriques per a de reg de suport, reduccions en els preus de l'energia i l'aprovació d'un IVA reduït al regadiu. Igualment demanen un gasoil "adaptat a les necessitats del sector agrari i ramader", evitar les pèrdues de fons comunitaris del Pla de Suport al Sector Vitivinícola d'Espanya (PASVE), el desenvolupament i composició dels plans de desenvolupament rural de la nova PAC i la flexibilització de les normes de les assegurances agràries.

stats