ANÀLISI
País Valencià 12/04/2019

El CIS atorga una victòria folgada a Ximo Puig

L'elevat número d'indecisos obri la porta a una sorpresa la nit del 28-A

Daniel Martín
2 min
El CIS atorga una victòria folgada a Ximo Puig

ValènciaA més de donar el tret de sortida a la campanya a la presidència de la Generalitat Valenciana, l’enquesta del CIS, que es va fer pública ahir i que atorga una victòria folgada al PSPV de Ximo Puig amb un forquilla d’entre 33 i 36 diputats, va escriure la partitura que cada formació haurà d’interpretar fins que el 28 d’abril els ciutadans decideixin com s’han de repartir els 99 escons de les Corts. Si es confirmessin aquests resultats, el PSPV podria governar amb el suport de Compromís, el seu soci al Consell durant els últims quatre anys, que obtindria entre 17 i 18 diputats, o Ciutadans, que n’aconseguiria entre 16 i 19.

En el cas dels socialistes, a més d’atiar la por que el tripartit conservador deixi en un parèntesi el govern de progrés del PSPV i Compromís, intentaran beneficiar-se de la coincidència amb els comicis estatals i vincularan la seva sort a la de Pedro Sánchez. Aquest moviment el reproduirà Unides Podem - Esquerra Unida, a qui el CIS concedeix entre 7 i 8 diputats, i que amb Rubén Martínez Dalmau, el candidat menys conegut dels cinc grans partits amb només un 19% de coneixement, hauran de jugar la carta de Pablo Iglesias.

Pel que fa a Cs, el PP –al qual l’enquesta atorga entre 18 i 19 diputats– i Vox –a qui en concedeix 5 o 6–, el seu objectiu no serà cap altre que, fent ús del fantasma del catalanisme, intentar atreure el 38,7% dels ciutadans que segons l’enquesta encara no han decidit el seu vot.

A Compromís fiaran bona part de la seva aposta al fet que només Mónica Oltra ha aprovat amb un 5 l’examen de la ciutadania, i que es repeteixi la invisibilitat que van patir el 2015, quan l’enquesta els concedia entre 7 i 8 diputats i en van treure 19.

stats