Habitatge

Compromís denuncia l'existència de més de 2.000 habitatges turístics il·legals a València

La conselleria reconeix que a la ciutat hi ha comercialitzades 5.000 habitacions de forma irregular

ARA
2 min
Bloc de pisos al carrer Muntaner de Barcelona, on viuen veïns, però la propietat vol fer pisos turístics.

ValènciaEl regidor de Compromís a l’Ajuntament de València, Ferran Puchades, ha informat en una conferència de premsa que la formació valencianista ha rebut 2.800 denúncies de possibles apartaments turístics il·legals a la ciutat de València mitjançant la web Quenotetiren.com que la formació va impulsar ara fa dos mesos i mig. La coalició valencianista ha aprofitat la dada per denunciar la “proliferació descontrolada” de pisos turístics, “molts en situació irregular”, i ha reclamat impulsar un règim sancionador i una taxa progressiva per als propietaris.

Puchades ha explicat que de les 2.800 denúncies rebudes, Compromís ha comprovat que no estiguin inscrites al registre de la Generalitat, verificació que ha reduït la xifra a 2.277, que són les que consideren possibles casos irregulars. D'aquestes, 1.938 corresponen a pisos turístics ja en funcionament i 339 a obres irregulars per obrir futurs apartaments. La dada se suma a la facilitada recentment per la mateixa consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, que va explicar que només a València hi ha comercialitzades 5.000 habitacions il·legalment en les plataformes en línia.

La denúncia de Compromís es produeix una setmana després que el govern valencià aprovés un decret llei per regular el sector. La norma estableix que la Generalitat donarà autonomia als municipis perquè puguin limitar l'ús d'habitatges com a allotjaments turístics, aplicant criteris propis, com un màxim de pisos per edifici o barri, i assumint, si ho sol·liciten, "competències de supervisió i recaptació" de les llicències i sancions.

El decret també inclou la prohibició dels clauers externs, perquè la recepció la facin persones, i l'obligació de complir amb els requisits d'habitabilitat i edificació, així com garanties addicionals de qualitat per eliminar apartaments insalubres ubicats en locals comercials o altres espais. La norma inclou la prohibició de llogar habitacions per separat dins d'un apartament turístic i preveu sancions de fins a 600.000 euros en cas d'incompliment.

El decret estableix que els empresaris tenen fins al 31 de desembre per registrar l'ús turístic dels habitatges. Si no ho fan, seran donats de baixa en el registre. A més, hauran de presentar declaracions responsables per obtenir la llicència i demostrar que la comunitat de propietaris no ha prohibit l'activitat, tal com permet la llei de propietat horitzontal. Els permisos hauran de renovar-se cada cinc anys o quan es vengui el pis. Amb aquesta última mesura, es pretén reduir l'especulació amb les llicències, com ja s'estava detectant en les webs de compravenda d'immobles.

Ampliar la moratòria a València

Tal com ha destacat Puchades, la nova norma no ha satisfet Compromís, que ha afirmat que el decret “està enfocat únicament a l’activitat econòmica, i no a defensar els interessos de la ciutadania, que necessiten polítiques clares d’accés al dret a la vivenda”. “En la línia de la simplificació administrativa anunciada constantment pel govern de Mazón, el que fa és facilitar, agilitzar i posar molt més fàcil tot el que són els tràmits administratius per obrir nous apartaments”, ha destacat el regidor valencianista. Per a Compromís, en el cas de la ciutat de València, l’actual moratòria ha d'ampliar-se als blocs d’apartaments, i limitar la implantació de nous hotels a la ciutat.

stats