País Valencià 22/11/2014

El consell general de Compromís no ratifica el reglament de primàries aprovat per la seua executiva

La proposta ha aconseguit un 64% de vots favorables i no ha pogut ser aprovada perquè no ha sumat els dos terços necessaris per ser ratificada

Europa Press / Ara
3 min

ValènciaEl consell general de Compromís no ha ratificat aquest dissabte l'acord sobre el reglament de primàries aprovat per l'executiva nacional de la coalició al no aconseguir, per quatre vots, els dos terços a favor necessaris per donar llum verda a la proposta. Segons han informat a Europa Press fonts de Compromís, el resultat final de la votació ha sigut de 103 vots a favor, 33 en contra i 25 abstencions, aconseguint així el "sí" un 64% dels vots enfront el 66% necessari per a l'aprovació del reglament.

Prèviament, tant el Consell Nacional del Bloc com la Mesa Nacional d'Iniciativa han celebrat les seues pròpies votacions. En el primer cas hi ha hagut 59 vots a favor, 33 en contra i 25 abstencions, mentre que en el cas d'Iniciativa s'ha aprovat per unanimitat.

Les fonts consultades han explicat que les reunions prèvies d'ambdues formacions, després de les quals s'ha iniciat el consell general de Compromís, s'han allargat i "molta gent ha marxat" del complex cultura de la Petxina, a València, amb el que dels més de 300 assistents inicials han dipositat el seu vot finalment menys de 200 persones.

Després d'aquests resultats, la Mesa Nacional d'Iniciativa s'ha tornat a reunir i ha aprovat traslladar al Bloc la possibilitat que es puga ratificar el reglament al marge d'aquesta votació, amb un acord entre partits.

"Ens haguera agradat tancar l'acord hui"

El secretari general del Bloc i portaveu de Compromís, Enric Morera, ha assegurat aquest dissabte després que el consell general de la coalició haja rebutjat aprovar el reglament de primàries que li haguera "agradat tancar hui l'acord però devem sumar més voluntats i ho farem", al temps que ha qualificat el resultat de la votació com un exercici de "normalitat democràtica dins d'una organització plural en la qual es proposa, es debat i es vota lliurement per a cercar el màxim consens".

En un comunicat, ha explicat davant el resultat de la reunió del consell general de Compromís que "cal acceptar-la perquè s'emmarca dins de les normes que totes i tots ens vam donar" i per tant "no hi ha ni perdedors ni guanyadors". "Han faltat quatre vots que és una anècdota i ningú ha de sentir-se malament, ni tan sols els que s'han abstingut", ha incidit.

Així, ha recordat que es van imposar majories reforçades per als grans acords "en pro del consens que haurem de seguir cercant: aqueix és el repte que tenim els pròxims dies i em compromet a portar-ho cap a avant".

Morera ha recordat que poc abans el Bloc havia aprovat per una "àmplia majoria" de forma provisional el reglament de primàries amb l'acord de "donar-ho per ratificat si no patia variacions", de fet "no s'ha realitzat cap esmena en el mateix perquè per nosaltres la sobirania resideix en el consell general de Compromís".

En el consell, ha afegit Morera, s'han plantejat esmenes, les presentades per les 17 assemblees comarcals i és en aquest marc en el qual el text "no ha deixat satisfeta a una majoria suficient" requerida de dos terços. Sobre aquest tema, ha ressaltat que se cercava un 66% de vots favorables i s'ha aconseguit el 64%.

El responsable del Bloc considera que "aquest fet no ha de suposar una reculada en la forma de fer política que proposem" perquè "un acord del 51% haguera sigut molt pitjor, haguera significat la divisió". "Cal interpretar que hem de trobar més complicitats i consensos i guanyar a les persones que hui no se sentien còmodes. Aquest és el repte i ho veig factible", ha conclòs.

stats