País Valencià 14/01/2022

Condemnen la Generalitat Valenciana per no vacunar al mateix temps els metges de la sanitat pública i els de la privada

Un tribunal d'Alacant considera que la diferència de tracte va suposar una vulneració del "dret fonamental a la igualtat i a la salut"

Ara
2 min
Centre de vacunació situat en l'hospital de campanya annex a l'hospital La Fe de València

ValènciaEl jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant ha condemnat la Generalitat Valenciana per no vacunar contra la covid-19 els metges de la sanitat pública al mateix temps que els de la privada en una actuació que el tribunal considera una vulneració del "dret fonamental a la igualtat i a la salut".

En la sentència, el tribunal considera que els professionals sanitaris del sector privat han patit "una clara discriminació" i determina que el Col·legi Oficial de Metges de la província d'Alacant, que va ser l'entitat que va interposar un recurs en contra de la decisió de l'administració valenciana, ha de ser indemnitzat amb 10.000 euros en concepte de danys morals. "És absolutament inassumible que a data 4 de febrer del 2021 la Comunitat Valenciana hagués rebut 182.690 dosis de la vacuna i ni una sola de les mateixes anés a parar als sanitaris de l'àmbit privat", emfatitza la resolució.

La sentència considera un "fet evident" que el personal mèdic que treballa en la sanitat privada "va ser relegat" i afirma que aquest fet suposa "una vulneració flagrant del principi d'igualtat (art. 14 CE) amb derivacions a altres principis de major importància constitucional, com el dret a la salut (art. 43 CE) o fins i tot el mateix dret a la vida (art. 15 CE)". En aquest sentit, denuncia que els sanitaris que treballaven en el sector privat van ser "ignorats per l'administració autonòmica, tal com si no existissin". Els magistrats qualifiquen l'actuació de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública d"'absolutament inexplicable" des del moment que el govern espanyol "va intervenir la sanitat privada i la va posar al servei de la lluita contra la pandèmia".

En conèixer la sentència, i mitjançant un comunicat, el Col·legi de Metges d'Alacant ha mostrat la seva "satisfacció" per la resolució judicial i ha explicat que una de les seves obligacions és "defensar els col·legiats, sense realitzar cap distinció pel lloc on exerceixin".

Segona sentència contra la conselleria en menys d'una setmana

La resolució s'ha donat a conèixer tres dies després que un altre jutjat d'Alacant condemnés la conselleria de Sanitat a indemnitzar els metges, amb quantitats que van des dels 5.000 als 49.000 euros, per la falta d'elements de protecció que van patir durant la primera onada de la pandèmia del covid-19, una sentència que la Generalitat ha anunciat que recorrerà.

stats