Tribunals

Condemnen per homicidi un home que va assetjar amb missatges de mòbil un jove que va acabar suïcidant-se

L'acusat, de 62 anys, va enviar en només set hores 119 missatges al telèfon d'un noi de 17 anys de Vila-real

2 min
Vicente Paradís durant una de les sessions del judici per homicidi d'un menor de Vila-real que es va suïcidar després de ser assetjat amb missatges al telèfon mòbil

ValènciaUn jurat popular ha declarat culpable d'homicidi amb l'agreujant de superioritat Vicente Paradís, un home de 62 anys que en només set hores va enviar 119 missatges al telèfon d'un jove de 17 anys de Vila-real que va acabar suïcidant-se per aquest assetjament. Així ho han determinat aquest dimecres a l'Audiència Provincial de Castelló set dels nou membres del jurat popular, que han considerat que l'agressor "era coneixedor de l'angoixa que estava causant" al menor, i que malgrat aquesta circumstància no va cessar en les seves amenaces.

Els fets van succeir el desembre del 2016 quan el jove va visitar una pàgina web de contactes i va començar a comunicar-se amb l'acusat, a qui no va conèixer personalment. Posteriorment, la víctima va aturar la comunicació, decisió que el condemnat no va acceptar. En lloc d'admetre la fi de la conversa, l'home va iniciar una cadena de missatges en els quals va amenaçar el menor amb revelar els diàlegs que havien mantingut, amb explicar-los a la família del noi i, fins i tot, amb denunciar-lo. “T'ensenyaré a no fer perdre el temps”, “et jure que et menjaràs un bon marró”, “arruïnaré els teus pares per la teua culpa”, "ploraràs llàgrimes de sang davant dels jutges i dels teus pares", va escriure l'assetjador aprofitant-se del desconeixement del jove, que ignorava que la seva actuació no suposava cap il·licitud.

Davant d'aquestes amenaces, la víctima va demanar reiteradament disculpes a l'home, es va comprometre a no repetir els fets i li va advertir en fins a 11 ocasions que no suportava la situació i que s'anava a suïcidar. “No ho tornaré a fer”, “per favor, no ho faces”, “faré el que vulgues”, li va suplicar. Malgrat aquestes paraules, l'home, que té antecedents per un delicte d'abús sexual comès el 2004 a Alacant, no va cessar en la seva actitud i va continuar amenaçant el jove. "Si et suïcides li deixaràs el marró als teus papàs", li va etzibar. Es tracta d'unes converses que no es van descobrir fins vuit mesos després dels fets, quan es va extreure el contingut telefònic del mòbil del jove. Fins aleshores, la investigació només havia tingut en compte la hipòtesi d'un cas de suïcidi.

Per al ministeri fiscal, l'ara ja condemnat va mantenir una actitud de "permanent fustigació i xantatge emocional" a la víctima, en la qual va acceptar "conscientment que el menor acabés suïcidant-se com li havia anunciat". "Va crear el risc, se li va advertir de la conseqüència que podia tenir la seva actitud i va acceptar la possibilitat del resultat de mort”, va defensar el fiscal durant el judici.

En conèixer el veredicte, el ministeri fiscal ha elevat de 12 a 14 anys la petició de presó per al condemnat –que haurà de fixar el magistrat–. És un any menys dels que reclama l'acusació formada pels pares i el germà de la víctima. Per la seva banda, la defensa ha demanat que se li imposin les penes mínimes i ha anunciat la intenció de recórrer la sentència. Tant el ministeri fiscal com les acusacions han sol·licitat l'ingrés immediat a la presó de l'acusat, ja que consideren que, donada la gravetat de la condemna, existeix risc de fugida. La defensa s'ha oposat a aquesta petició.

stats