País Valencià 16/09/2015

El Congrés aprova tramitar la reforma de l'Estatut valencià que pretén blindar les inversions de l'Estat

La dissolució de la cambra en poques setmanes farà impossible aprovar en aquesta legislatura el text bloquejat pel PP durant quatre anys

Salva Almenar
3 min
Delegació de diputats valencians de tots els partits polítics que donen suport a la reforma de l'Estatut. / SALVA ALMENAR

MadridEl ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres, amb els únics vots en contra dels diputats d'UPyD, la tramitació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià aprovada per les Corts Valencianes l'any 2011 i que estableix en la disposició addicional primera que les inversions de l'Estat seran iguals al pes poblacional del País Valencià durant els set anys següents a la seva entrada en vigor. Aquesta clàusula és similar a la que preveuen els estatuts català i andalús i la intenció és que la seva aprovació en un futur per les Corts espanyoles obligui políticament el govern de l'Estat a destinar l'11% de les seves inversions al País Valencià.

Després que el Partit Popular hagi bloquejat durant els últims quatre anys en quatre ocasions el debat de presa en consideració d'aquesta reforma estatutària, aquest dimecres per fi s'ha debatut en el ple del Congrés aquesta modificació estatutària pactada al seu moment pel PP, el PSPV i Compromís. El canvi de govern al País Valencià ha estat clau per a la reactivació del debat, ja que al mes de juliol va ser el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, qui va sol·licitar de nou al president del Congrés, Jesús Posadas, la inclusió de la reforma en l'ordre del dia.

Els encarregats de defensar la presa en consideració de la reforma han estat els diputats a les Corts Valencianes del PP, PSPV i Compromís, Jorge Bellver, Manolo Mata i Fran Ferri, respectivament, davant un hemicicle pràcticament buit després de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat i tot just abans del debat sobre la reforma del Tribunal Constitucional.

El representant del PP, Jorge Bellver, ha assenyalat que la proposta és "reivindicativa alhora que lleial amb Espanya" i que "no pretén cap impossible sinó cercar que les inversions de l'Estat siguen equivalents al pes de la població" valenciana i que suposa quasi l'11% de tot l'Estat. Per la seva part, el portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha assegurat que "la paciència dels valencians s'ha esgotat". Ferri, que ha dit que avui "venim a dir que els valencians ens hem cansat de pagar i callar", ha demanat al govern espanyol "inversions justes" i solucions que posin fi a la "discriminació" en matèria d'inversions i finançament que pateix el País Valencià.

Per acabar, el diputat del PSPV, Manolo Mata, que ha criticat el PP per bloquejar durant anys el debat, ha demanat a la cambra el vot favorable a la tramitació de la reforma estatutària comprometent-se a destinar les inversions a finançar els serveis bàsics dels valencians i no a fer que "hi hagi cotxes més ràpids ni vaixells cridaners", en una clara al·lusió a les inversions del govern valencià del PP en grans esdeveniments com la Fórmula 1 o la Copa Amèrica de vela.

La tramitació, que s'ha votat a la finalització del pe d'aquest dimecres, ha comptat amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris i únicament cinc vots en contra dels diputats d'UPyD.

Un gest sense efectes pràctics

La tramitació de la reforma estatutària no tindrà uns efectes immediats. Ni tan sols significarà l'aprovació a curt termini del nou text, ja que la proximitat de la dissolució de la cambra baixa fa quasi impossible la seva tramitació. D'aquesta manera, la reforma de l'Estatut decaurà i haurà de ser recuperada per les noves Corts espanyoles que es constitueixin després de les eleccions de finals d'any.

El debat de la presa en consideració celebrat aquest dimecres al Congrés ha estat més aviat un "gest", tal com reconeixia moments abans de l'inici de la sessió el president de les Corts Valencianes, Enric Morera. Els diputats valencians de l'oposició al Congrés sospiten de fet que el canvi de criteri del PP, que ara ha desbloquejat el debat, es deu al fet que la reforma ja no serà aprovada aquesta legislatura i, per tant, no comprometrà el govern de Mariano Rajoy en l'elaboració de futurs pressupostos.

Amb tot, des de Compromís i el PSPV, i també el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha estat present en el debat, han demanat al PP que demostri "de veritat" la seva voluntat de millorar les inversions al País Valencià i "aprofite" l'oportunitat que té ara al Senat de presentar esmenes als pressupostos generals de l'Estat del 2016 per millorar aquestes partides.

Malgrat que en un futur la reforma estatutària sigui aprovada, alguns diputats, entre ells Gerardo Camps, del PP, i Julio Lleonart, d'UPyD, han advertit que la reforma estatutària no blinda les inversions, ja que el Tribunal Constitucional va establir l'autonomia de l'Estat a l'hora d'elaborar els pressupostos i no estava obligat a complir amb les disposicions que ja tenen estatuts com el de Catalunya i Andalusia.

stats