País Valencià 11/05/2022

La dimissió del conseller d'Educació, Vicent Marzà, el primer pas de la remodelació del govern valencià

El dirigent de Més Compromís, que es dedicarà a preparar el partit per a les eleccions del 2023, serà substituït per Raquel Tamarit

Daniel Martín
3 min
El dirigent de Compromís i conseller d'Educació, Cultura i Esports del govern valencià, Vicent Marzà, durant la conferència de premsa en la que ha anunciat que abandona l'executiu.

ValènciaNo entrava en els pronòstics, però la dimissió del conseller d'Educació, Cultura i Esports i dirigent de Més, Vicent Marzà, ha estat el primer relleu d'un govern valencià que en les pròximes hores o dies ha d'anunciar cares noves, tal com ja fa unes jornades que reconeix el cap del Consell, Ximo Puig. La substituta de Vicent Marzà serà l'encara secretària autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit, tal com ha aprovat Compromís en una executiva extraordinària convocada amb aquest objectiu.

La fitxa de dòmino que ha desencadenat els canvis ha estat l'adeu del ja exportaveu parlamentari dels socialistes, Manolo Mata, que va abandonar el càrrec la setmana passada per exercir la defensa de l'empresari Jaime María Febrer, presumpte cap de la trama corrupta que va afectar l'Ajuntament de València durant els anys de govern de Rita Barberá. Va ser aleshores quan Puig va avançar que aprofitaria el moment per fer relleus a l'executiu i llançar un missatge de renovació als ciutadans, ara que només queda un any per a les eleccions autonòmiques. Una ocasió que Marzà no ha volgut deixar escapar per dir adeu al govern.

Pocs esperaven que aquest dimecres el dirigent valencianista anunciés que deixa l'executiu per dedicar-se al partit i assumir-ne el càrrec de coordinador polític de Més -principal formació de Compromís-. Especialment després que en diverses ocasions, l'última ahir dimarts, els portaveus de la coalició haguessin negat aquesta opció i haguessin defensat que el desig renovador de Puig només afectaria els consellers socialistes.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport del govern valencià, Vicent Marzà, junt a la seva substituta, la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, aquest dimecres.

Segons ha explicat Marzà aquest dimecres, la decisió d'abandonar el Consell ha estat personal i ja l'havia valorada per Nadal, però l'impacte de la sisena onada de la pandèmia la va frenar. Ara, amb un coronavirus afeblit, el polític de Castelló de la Plana desitja canviar d'objectius i treballar per al seu partit. "Cal consolidar un tercer [pacte del] Botànic i evitar que torne la dreta a aquest país –ha emfatitzat avui–. Ara fa molta falta enfortir l'instrument [Compromís] perquè cal arribar a més gent", ha afegit.

Sobre si li agradaria ser el relleu de Mónica Oltra i encapçalar la candidatura de Compromís atesa la situació judicial de la vicepresidenta primera del govern valencià –investigada per si la seva conselleria va dificultar l'aclariment de l'abús a una menor tutelada–, Marzà ha tirat pilotes fora. "No tinc una ambició personal i no em moc per les ambicions individuals, això ho haurem de decidir col·lectivament”, ha defensat el dirigent de Més, que és una de les dues opcions amb què la coalició podria substituir Oltra si aquesta fa un pas al costat. L'altra és el portaveu de Compromís al Congrés de Diputats, Joan Baldoví.

Un canvi que asseguri "la continuïtat"

L'encarregada d'oficialitzar la proposta de Tamarit ha estat la mateixa Mónica Oltra, que després de la reunió de l'executiva de Compromís ha explicat als mitjans de comunicació que "unànimement" han coincidit que, a un any del final de la legislatura calia un canvi "responsable" i assegurar "la continuïtat" del treball dut a terme per Marzà els últims set anys triant una persona de la mateixa conselleria com l'encara secretària autonòmica de Cultura i Esport. Oltra també ha aprofitat l'ocasió per tancar la porta a més relleus entre els quatre departaments que encapçalen dirigents de la coalició. Sobre els canvis a les conselleries socialistes ha estat molt breu. "Sobre això cal preguntar al president", ha conclòs.

La futura consellera d'Educació, Cultura i Esport del govern valencià, Raquel Tamarit, aquest dimecres a la sortida de la seu de Compromís.
stats