Cas Oltra

La investigació "paral·lela" que fa perillar el futur polític de Mónica Oltra

La justícia ha d'esbrinar si la Generalitat Valenciana va dificultar l'aclariment de l'abús a una menor tutelada per l'exmarit de la vicepresidenta

Daniel Martín
3 min
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià, Mónica Oltra, durant l'última sessió de control a l'executiu autonòmic.

ValènciaLa petició d'imputació de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià, Mónica Oltra, en la causa que investiga si el departament que dirigeix la líder de Compromís va dificultar l'aclariment de l'abús a una menor tutelada pel seu exmarit, Luis Eduardo Ramírez –que ha sigut condemnat a cinc anys de presó pels fets–, ha sacsejat la política del País Valencià i ha obert el debat sobre el futur polític de la dirigent progressista.

Segons el jutge Vicente Ríos, la instrucció ja no pot “progressar" sense que Oltra declari com a investigada. A més, afirma que hi ha “indicis racionals i sòlids” de la participació de la vicepresidenta en la investigació “parajudicial” que va dur a terme la Generalitat i per la qual ja hi ha imputats tretze alts càrrecs de la conselleria i treballadors del centre on residia la menor. El magistrat creu que "no va existir" al departament "cap voluntat real d'aclarir els fets, sinó més aviat d'ocultar-los amb una mera aparença d'actuacions dirigides a aclarir-los". "Com podien ser aclarits si mai ningú va preguntar a la nena sobre els fets al CAM [centre d'acolliment per a menors] ni a la conselleria?", s'ha preguntat Ríos en una resolució a la qual ha donat suport la Fiscalia Provincial.

El departament que encapçala la dirigent de Compromís ha rebutjat les acusacions i ha defensat que no es va obrir una investigació per qüestionar la credibilitat de la menor –com va concloure l'informe–, sinó per esbrinar què havia fallat, perquè fins aleshores ningú s'havia cregut la nena. També han reiterat que es tracta d'un procediment que s'aplica en tots els casos d'abusos sexuals en nens i nenes tutelats per la Generalitat. Sí que han admès que haurien d'haver avisat automàticament la Fiscalia i han atribuït aquesta errada a un protocol que ja s'ha modificat. Per la seva banda, Mónica Oltra ha assegurat que es va assabentar del cas quan la van avisar per telèfon que havia arribat una citació judicial per al seu exmarit al domicili familiar el 4 d'agost del 2017 –sis mesos després dels fets–. 

"No dimitiré"

Fins ara, la vicepresidenta valenciana ha descartat dimitir tot i que finalment sigui imputada. En aquesta decisió, la dirigent progressista compta amb el suport dels seus companys de Compromís, que s'han mostrat favorables que sigui la candidata de la coalició en les eleccions de l'any vinent. De fet, els valencianistes han passat a l'atac i Oltra ha denunciat ser víctima d'una "cacera política" dirigida per l'expresident valencià, Francisco Camps, la cofundadora de Vox, Cristina Seguí, i Alberto de Rosa, director executiu de Ribera Salud –empresa concessionària de diversos hospitals durant els anys de govern del PP, ara de gestió pública gràcies a l'actual Consell–. Per a la dirigent progressista, la causa respon a una operació orquestrada que neix de l'animadversió política que li professa l'excap del Consell i el malestar de l'empresari perquè l'actual govern valencià ja no li permet "fer negoci amb la salut". En l'operació també participaria José Luis Roberto, líder del partit ultra España 2000, que exerceix d'advocat de la menor.

L'ofensiva d'Oltra ha rebut el suport parcial del president valencià, Ximo Puig, que ha marcat distàncies amb l'argumentari de la seva número 2. "No crec en teories de la conspiració, però sí que veig que hi ha interessos determinats per intentar pervertir la veritat", ha defensat el dirigent socialista. Per al Partit Popular, els equilibris entre Puig i Oltra responen a un "pacte de silenci" per invisibilitzar les investigacions judicials que afecten el germà de Puig i el departament que encapçala la dirigent de Compromís.

stats