País Valencià 04/01/2021

Sancionen una productora del germà de Ximo Puig per haver pactat preus en un concurs públic d'À Punt

La comissió de Defensa de la Competència ha multat amb més de 45.000 euros diverses empreses

Ara
2 min
El president valencià Ximo Puig durant un discurs al Palau de la Generalitat

ValènciaLa comissió de Defensa de la Competència de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Treball ha resolt sancionar amb més de 45.000 euros diverses productores audiovisuals vinculades a Francis Puig, germà del president valencià, Ximo Puig, i els seus socis per haver construït un càrtel d’empreses que va pactar per garantir-se l'adjudicació i el preu del servei de corresponsalies comarcals d’À Punt, circumstància de la qual la radiotelevisió valenciana va alertar aquest organisme.

La comissió, i segons ha fet pública l’agència Europa Press, considera que s'ha acreditat una "infracció molt greu" de l'article 1 de la llei de defensa de la competència, per falsejament de la competència, i ha sancionat amb 16.801 euros Comunicacions dels Ports, empresa dirigida per Francis Puig, amb 26.103 euros Canal Maestrat i Kriol, companyia dels germans Adell Bover, i amb 3.337 euros la productora Visualiza.

La conselleria considera provat que aquestes empreses es van presentar a la licitació de manera organitzada perquè es facilités l'adjudicació del contracte a la companyia designada prèviament pel càrtel, i pel preu pactat entre elles. En concret, la resolució afirma que es “van utilitzar quatre models d'ofertes, amb preus idèntics", i que es repetien "de manera coordinada en els diferents lots [el concurs estava dividit en 12 lots amb un pressupost total de 390.000 euros]". Per sustentar la seva sanció, la comissió de Defensa de la Competència ha aportat diverses converses mitjançant missatgeria mòbil en què els empresaris "van intercanviar informació sobre els preus que havien de presentar".

A l'espera de dos processos judicials més

La sanció de la comissió de Defensa de la Competència no és l’únic procediment que afecta Francis Puig, ja que el jutjat d'instrucció número 9 de València ha processat el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, per un presumpte delicte de falsedat en document públic oficial a l'haver afirmat que unes subvencions atorgades a dues empreses vinculades al germà del cap del Consell, Ximo Puig, havien estat fiscalitzades, un procediment que no s’hauria produït fins dos anys després de la seva concessió.

De la mateixa manera, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat a la brigada de la policia judicial, del CNP, que estudiï i analitzi les despeses incloses per Francis Puig i els seus socis, els empresaris Juan Enrique Adell Bover i Enrique Juan Adell Bover, en les subvencions atorgades pels governs valencià i català per "determinar-ne la realitat". A més, el ministeri fiscal ha ampliat la investigació a les subvencions concedides pel govern de l'Aragó.

stats