País Valencià 27/09/2016

El govern i les Corts Valencianes organitzen un acte a Madrid el 5 d'octubre per demanar una millora del finançament

L'executiu que lidera Ximo Puig vol fer visible més enllà de València el problema d'infrafinançament que pateix el País Valencià

Acn
2 min
El president Ximo Puig junt a empresaris, representants sindicals i els rectors de les universitats en la firma del manifest per un nou model de finançament. / EFE

ValènciaLa Generalitat Valenciana organitzarà el pròxim dimecres 5 d'octubre un acte al Círculo de Bellas Artes de Madrid per reclamar una millora del finançament, on es preveu que participin els membres del govern, representants dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes així com agents econòmics i socials. Segons han confirmat fonts pròximes a la Generalitat, aquesta acció reivindicativa respon a l'anunci efectuat pel president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig de fer visible la reclamació d’un millor finançament per al País Valencià amb actes a Madrid i Brussel·les.

Durant el transcurs del mateix es presentarà el manifest per un finançament just, que van signar ara fa un any organitzacions empresarials i sindicals així com els rectors de les cinc universitats publiques juntament amb el govern valencià. El text denuncia el "maltractament" en inversions al País Valencià i exigeix un tractament just.

El manifest va en la línia de la resolució de consens que van aprovar tots els grups parlamentaris a les Corts Valencianes. En ella s'exigeix igualment "una reforma immediata" del model de finançament autonòmic amb efectes a 1 de gener del 2014 que possibiliti finançar els serveis públics.

Així mateix, assenyala que cal un reconeixement dels dèficits de finançament acumulat, xifrat en almenys 12.433 milions del 2002 al 2013, així com la definició i l'establiment d'un mecanisme de compensació. El text continua indicant que les inversions han de ser equiparables al pes poblacional del País Valencià en el conjunt de l'Estat, un 11%, i lamenta que mai no han passat del 6-7%.

La portaveu adjunta del PP a les Corts Valencianes, María José Català, ha confirmat que representants del Partit Popular valencià assistiran a l'acte però ha reclamat "menys postureig i més negociacions, menys gestos i més seure, menys guerra política i més treballar".

"El PP s'alegra que els grups que abans a l'oposició s'oposaven, ara es pugin a aquest carro i defensin el que altres venim defensant des de fa anys. Però ja estem cansats del postureig i els gestos polítics. Aquí es ve a treballar. Només veiem molts gestos polítics però poca negociació. Demanem més lleialtat, més treball, i més anar a l'assumpte asseient-se en una taula. Menys guerra política i més treballar”, ha reclamat Català.

stats