País Valencià 19/09/2013

Un total de 236.000 alumnes estudiaran en valencià durant el curs escolar 2013-2014

Escola Valenciana assenyala que ha crescut l'oferta d'ensenyament en valencià un 1% respecte l'any 2010-2011

Ara
2 min

ValènciaL'entitat Escola Valenciana ha emès avui el seu informe amb el balanç de l'inici del curs escolar 2013-2014. Segons aquest estudi, enguany un total de 235.970 alumnes de tots els nivells educatius estudiaran en valencià, una xifra que representa el 30% del total de l'alumnat matriculat al País Valencià.

Les xifres, però, són millors que les darreres dades oficial publicades per la conselleria d'Educació. Segons aquestes, enguany ha augmentat un 1% el nombre d'alumnes que poden estudiar en valencià com a llengua vehicular a l'escola respecte el curs 2010-2011.

Amb tot, Escola Valenciana destaca que els principals punts negres de l'oferta d'ensenyament en valencià continuen sent les gran ciutats: per exemple a València tan sols un 19% de l'alumnat pot estudiar en valencià. Pel que fa a l'oferta en els centres educatius, l'entitat assenyala que actualment hi ha 643 centres que ofereixen ensenyament en castellà, 451 centres que n'ofereixen en valencià i 279 centres que n'ofereixen doble línia.

En el seu comunicat, Escola Valenciana ha valorat molt positivament aquestes dades i també l'esforç que estan fent els Consells escolars per tramitar canvis de programes o l'obertura de noves línies d'ensenyament en valencià als seus centres.

En aquest sentit, el president de l'entitat, Vicent Moreno, ha destacat que "han estat els docents i les famílies els qui han aconseguit que més de 1.000 alumnes més escolaritzats en 3 anys puguin iniciar el seus estudis en el programa educatiu que marca la qualitat i l'excel·lència tant en l'aprenentatge de llengües com en les metodologies d'ensenyament establertes, el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià".

Aquest miler més d'alumnes de tres anys que ara comencen l'ensenyament en valencià significa que quan acaben l'ensenyament a Infantil i Primària sumaran més de 10.000 alumnes més que estaran estudiant en valencià gràcies a les 40 noves línies aconseguides per famílies i docents.

L'entitat cívica vol també posar de relleu aquestes dades en el llarg procés d'establiment de l'ensenyament en valencià, que es va iniciar amb la creació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), una llei que el 23 de novembre de 2013 acomplirà 30 anys. En tres dècades, l'ensenyament en valencià ocupa el 30% de l'oferta, no arribant encara a tenir, almenys, un equilibri amb l'oferta del programa de castellà com a llengua vehicular.

Segons Vicent Moreno, "la nostra llengua no ha assolit la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús, encara hi estem ben lluny. El castellà és la llengua que totes i tots els valencians dominem completament, però el valencià només el dominem una part. Per tant, cal impulsar polítiques per assegurar que tota la ciutadania valenciana tingui les mateixes oportunitats per dominar per igual les dues llengües oficials, i el camp educatiu és la clau".

stats