País Valencià 24/02/2021

Una extreballadora de l'EMT de Valencia haurà de pagar 4 milions d'euros per haver permès un frau a l'empresa

L'engany es va basar en l'enviament de correus electrònics on es falsificaven les signatures dels dos apoderats de la companyia

Ara
2 min
El regidor de Mobilitat i president de l'EMT de València, Giuseppe Grezzi (e), en una imatge d'arxiu

ValènciaEl Tribunal de Comptes ha declarat Celia Zafra, exdirectora d'administració de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de València, responsable d'un frau patit per la companyia el 2019 i ha dictaminat que haurà de pagar els 4,2 milions d'euros perduts més 155.778,51 euros en concepte d'interessos de demora. Zafra, que té cinc dies per recórrer la resolució, haurà de satisfer aquestes quantitats en un termini de deu dies hàbils. La decisió l'ha feta pública aquest dimecres el president de l'EMT i regidor de Mobilitat de València, Giuseppe Grezzi, en una conferència de premsa on s'ha felicitat que el tribunal hagi exonerat de tota responsabilitat l'exgerent Josep Enric García Alemany.

La pèrdua dels fons es va produir mitjançant l'enviament de correus electrònics fraudulents, on se suplantava la identitat de Grezzi, i la falsificació de les signatures dels dos apoderats de la companyia pública, amb les quals la treballadora va ordenar vuit transferències amb destinació a un compte d'un banc de Hong Kong. En conèixer-se els fets, l'empleada va ser acomiadada per "incompliment greu i culpable" per no haver custodiat, presumptament, informació sensible com les signatures i els DNI de Josep Enric García Alemany i de la responsable de l'àrea de gestió, María Gallón, i per no haver informat de l'operació els seus superiors ni haver aplicat el protocol que regula aquest tipus de pagaments.

Grezzi ha subratllat que el Tribunal de Comptes confirma que l'organigrama de l'empresa estableix "una clara separació de funcions i responsabilitats" i que el frau "es va poder realitzar per la falta de custòdia dels fons públics dipositats en l'entitat bancària [CaixaBank]". El regidor també ha destacat que el 2017 la companyia va establir el pagament amb signatura electrònica mancomunada.

A banda de la investigació duta a terme pel Tribunal de Comptes, també hi ha en marxa un procediment al jutjat número 18 de València que analitza l'actuació de l'exdirectiva ara sancionada i que fixa CaixaBank com a responsable subsidiari.

stats