País Valencià 22/07/2015

Fabra, Barberá, Lerma, Mulet, Crisol i Lima, nous senadors territorials per designació de les Corts Valencianes

Les Corts Valencianes han triat al vicesíndic del PP Jorge Bellver i als portaveus del PSPV i Compromís, Manolo Mata i Fran Ferri per defensar la reforma de l'Estatut de 2011

Europa Press
3 min
El president de les Corts, Enric Morera, ha lliurat les credencials de senadors al socialista Joan Lerma i als populars Alberto Fabra i Rita Barberá, entre d'altres. / CORTS VALENCIANES

ValènciaLes Corts Valencianes han triat aquest dimecres els senadors territorials en representació del País Valencià, entre els quals es troben l'expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra, i l'exalcaldessa de València, Rita Barberá. Per part dels socialistes, repeteix en el càrrec el també excap del Consell, Joan Lerma; mentre que, per primera vegada tindran representació Compromís, que va proposar com a senador a Carles Mulet; Ciutadans, amb Luis Cresol; i Podem, amb Pilar Lima.

El ple de les Corts Valencianes que ha fet efectiva la designació dels senadors ha tingut lloc després que el passat 16 de juliol els aspirants a senador passaren per la Comissió de Coordinació Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat i se sotmeteren a l'examen que obligatòriament han de passar per a avaluar el seu coneixement sobre qüestions de rellevància per al País Valencià. Aquest examen va ser un requisit que va imposar la passada legislatura el Partit Popular.

Així mateix, com a suplents, s'ha designat a Alfonso Ferrada i Antonio Clemente per part del PP; per part del PSPV, Ana Besalduch; de Compromís, Alba Encinas; de Ciutadans, Domingo Lorenzo; i de Podem, Rubén Martínez.

Com a resultat de la votació secreta, els senadors del PP han obtingut 31 suports; el PSPV, 23; Compromís, 18; Ciutadans, 13; i Podem, 13. En tots els casos coincideix amb el nombre dels seus representants en la cambra, excepte Compromís, que compta amb 19 escons, però que ha obtingut un vot menys per l'absència del diputat i conseller d'Economia Rafael Climent.

Promesa dels nous diputats

D'altra banda, l'exregidor del PP en l'Ajuntament de València Miguel Domínguez ha jurat el seu càrrec com a nou diputat de les Corts Valencianes "davant Jesucrist crucificat i els Sants Evangelis". Domínguez substitueix en la bancada del PP a Juan Carlos Moragues, que va deixar l'escó després de ser nomenat delegat del govern espanyol al País Valencià.

A més de Domínguez, en les files socialistes també han entrat nous diputats, com Mercedes Caballero, Rosa de Falastín Mustafá, Juan Ignacio Subías, Concha Andrés i Rafael Francisco Briet, que substitueixen a Carmen Amoraga, Antonio Torres, Francesc Colomer, Julián López i María José Mira, que van deixar l'acta per les seues noves responsabilitats en el Consell.

Defensa de la reforma de l'Estatut

D'altra banda, i en una altra sessió plenària posterior a la d'elecció de senadors, el Parlament valencià ha designat als seus representants per defensar davant el Congrés dels Diputats la Proposició de Llei Orgànica de Reforma de la disposició addicional primera de l'Estatut d'autonomia, que tracta de blindar les inversions estatals i ajustar-les al pes poblacional del País Valencià,i el debat de la qual ha sigut ajornat pel PP en diverses ocasions. Aquest punt està pendent de tractar-se en el Congrés dels Diputats des de març de 2011.

Així, la cambra autonòmica ha triat als tres representants, que seran els portaveus dels grups que en el seu moment van donar suport a aquesta reforma de l'Estatut. Per part de PSPV i Compromís seran els seus portaveus, Manolo Mata i Fran Ferri. En el cas del PP serà el seu vicesíndic, Jorge Bellver, atès que el que era fins ara el seu portaveu, Alberto Fabra, ha sigut designat senador i deixarà el seu escó en les Corts.

En el recompte de vots de la Mesa de les Corts, Ferri i Bellver han aconseguit 31 suports, mentre que Mata ha tingut 23 i s'han recomptat 11 vots en blanc i dues abstencions.

Han fet falta tres intents perquè fóra donada per vàlida la votació per triar les persones que defensaran la reforma estatutària davant el Congrés ja que s'han produït "problemes" en el sistema electrònic de votació.

stats