Homofòbia

La Generalitat Valenciana denuncia a Fiscalia presumptes teràpies de conversió sexual en un col·legi

Cinc antics estudiants d'un centre escolar d'Alaquàs van informar dels fets la setmana passada

2 min
Façana del col·legi Madre Josefa Campos del municipi valencià d'Alaquàs.

ValènciaCinc exalumnes de diferents edats han denunciat davant la conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana un docent del centre concertat Madre Josefa Campos de la localitat d'Alaquàs per sotmetre'ls presumptament a teràpies de conversió sexual durant la seva etapa escolar, segons ha avançat el diari Levante.

La conselleria d'Educació ha confirmat la denúncia, que els exalumnes van presentar dijous passat, i ha informat la Fiscalia dels fets. Així ho ha explicat el secretari autonòmic d'Educació, Daniel Mcevoy, que ha detallat que el seu departament ja ha elaborat un informe sobre el cas. Des de la conselleria han demanat que la investigació judicial abasti tant els fets denunciats, ocorreguts ara fa set anys, com les possibles actuacions posteriors del docent.

En la denúncia les presumptes víctimes asseguren que el professor els va sotmetre a teràpies de conversió sexual quan iniciaven l'etapa escolar de l'ESO, a partir dels 11 o 12 anys. Entre aquestes pràctiques hi va haver, fins i tot, l'oferiment d'"una píndola per curar l'homosexualitat".

Aquest dilluns el centre educatiu ha emès un comunicat en el qual ha assegurat que "desconeixia la situació". També ha afirmat que, "davant la gravetat dels fets publicats, ha obert un expedient disciplinari en el qual el docent ha negat totes i cadascuna de les notícies aparegudes".

Els grups de l'oposició a les Corts Valencianes han reclamat a l'executiu del PP i Vox que aparti al professor del centre investigat i que es garanteixi la protecció de l'alumnat al col·legi. El portaveu socialista a les Corts, José Muñoz, ha exigit, fins i tot, que es retiri el concert al centre escolar.

A més de l'actuació al col·legi d'Alaquàs, també s'investiga el comportament del professor investigat des del càrrec de director del Centre d'Orientació Familiar Mater Misericordiae de València, pel qual, segons el diari Levante, han passat més de 350 persones des de la seva creació l'any 2014. Des de l'arquebisbat de València han assenyalat aquest dilluns que no tenen constància que "s'hagin realitzat pràctiques d'aquest tipus", però que obriran "una investigació sobre les actuacions que s'han conegut". També han subratllat que el centre d'orientació familiar afectat no és un organisme oficial de la diòcesi, sinó una associació pública de fidels amb els seus propis estatuts.

Les teràpies de conversió sexual estan prohibides tant per la legislació valenciana com per l'estatal. En el cas de la valenciana, es considera una infracció molt greu la realització, difusió o promoció de mètodes, programes o teràpies d'aversió, conversió o contracondicionament destinades a modificar l'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere de les persones, amb independència del consentiment prestat per la persona sotmesa a les teràpies, i estableix per als infractors multes de 60.001 a 120.000 euros.

stats