Discriminació lingüística
País Valencià 07/11/2022

La Generalitat conclou que el pacient que va ser sancionat per reclamar ser atès en valencià va ser discriminat

Un ciutadà va ser multat amb 601 euros per "alterar el funcionament" d'un centre de salut i "molestar" una recepcionista

Ara
2 min
Francesc Xavier Tébar, el veí de Benetússer que va ser multat amb 601 euros per "alterar el funcionament" d'un centre de salut i "molestar" una recepcionista, en una imatge d'arxiu.

ValènciaL’Oficina de Drets Lingüístics de la conselleria d’Educació, Cultura i Esports ha determinat que Francesc Xavier Tébar, el veí de Benetússer (Horta) que va ser sancionat amb 601 euros per "alterar el funcionament" d'un centre de salut i "molestar" una recepcionista després que un metge de l'ambulatori d’Alfafar es negués a atendre’l perquè parlava en català va ser discriminat i no va rebre un tracte respectuós.

Segons ha avançat El Diario.es i ha confirmat a l'ARA la Plataforma per la Llengua, l'organisme ha dictaminat que “d’acord amb la normativa, el metge hauria d’haver respectat l’opció lingüística del pacient, que va ser expressar-se en valencià, donar-li un tracte respectuós i no discriminar-lo per aquest fet”.

Tot i la contundència del dictamen, la resolució no suposa l'anul·lació de la multa interposada per la delegació del govern espanyol en aplicació de la llei orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana del 2015, coneguda com llei mordassa. La sanció ha estat recorreguda per Tébar, que compta amb l'assessorament jurídic de la Plataforma per la Llengua.

Segons va explicar el denunciat a l'ARA, el 14 de juny a les 20 h va arribar al servei d'urgències per un malestar general. Quan va començar a exposar el seu cas, el metge el va interrompre i li va insistir que li parlés en castellà perquè no l'entenia i es va negar a atendre'l. En aquell moment, Tébar es va dirigir a recepció, on l'encarregada va continuar amb el "maltractament". "Por favor, quítese de la cola que tengo otras cosas que hacer", va dir la recepcionista al veí de Benetússer davant la seva "incredulitat" per la situació que estava vivint. Fruit d'aquell incident, posteriorment va ser multat amb 601 euros per "alterar el funcionament del centre" i "molestar la recepcionista".

stats