Corrupció
País Valencià 20/12/2022

La Guàrdia Civil creu que el PSPV va pagar amb comissions il·legals les campanyes d'Alborch i De la Vega

Els abonaments s'haurien produït a canvi de facilitar els plans urbanístics a l'empresari Jaime María Febrer

Ara
3 min
Pepe Cataluña, exresponsable de finances del PSPV, a les portes de la Ciutat de la Justícia de València per declarar com a imputat en el cas Assut.

ValènciaEl Grup Axis de l'empresari valencià Jaime María Febrer hauria abonat 615.000 euros (sense incloure l'IVA) a diverses companyies de publicitat i comunicació en nom del PSPV, que es va estalviar aquestes despeses en les campanyes electorals del 2007 i 2008, segons recull un informe de la UCO incorporat al sumari del cas Assut.

Els pagaments haurien permès sufragar tots els elements de màrqueting de la campanya de l'exministra socialista Carmen Alborch – candidata del PSPV a l'alcaldia de València– i de l'exvicepresidenta i portaveu de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, María Teresa Fernández de la Vega. Així, segons el document, s'haurien abonat des de samarretes fins a ventalls, passant per gorres, clauers o caixes de llapis, entre altres objectes. Les comissions abonades presumptament per l'empresari també haurien servit per sufragar una campanya publicitària de la formació regionalista Unió Valenciana amb l'objectiu de dividir el vot conservador i perjudicar el Partit Popular.

El document, de 377 pàgines, al qual ha tingut accés l'agència Efe, va descobrir aquests pagaments arran d'investigar les actuacions del Grup Axis en relació amb la urbanització de la zona coneguda com l'Espartar del municipi valencià de Xixona (Alcoià). Segons la Guàrdia Civil, en la tramitació del pla urbanitzador, que es va desenvolupar a partir del 2004, "el Grup Axis degué solucionar la necessitat de recursos hídrics", aconseguint signar un conveni entre l'empresa pública estatal Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) –depenent de l'actual ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic– i l'Ajuntament de Xixona per a l'ampliació de la dessalinitzadora de Mutxamel i el Campello (Alacantí), de tal manera que l'increment de producció es destinés a proveir Xixona.

Per a la signatura del conveni Axis hauria comptat amb l'ajuda de José Luis Vera, una persona estretament vinculada al PSPV i excap dels serveis jurídics d'una empresa pública de la Diputació de València, que hauria facilitat la tramitació de diversos procediments administratius, segons recull l'informe de la UCO. Els investigadors creuen que Febrer va acordar amb Vera que la companyia abonaria dos milions d'euros en comissions per haver-li aplanat el terreny a través d'Acuamed. La xifra es dividiria en dues parts, un milió d'euros per a Vera i un altre per al PSPV. Vera hauria emmascarat la seva comissió mitjançant contractes simulats i facturació fictícia, i els pagaments al PSPV "s'haurien satisfet abonant diversos serveis a diferents proveïdors d'aquest partit", especialment amb motiu de les campanyes electorals del 2007 i 2008.

La Guàrdia Civil creu que Axis va abonar factures falses a l'empresa Gigante Edificaciones y Obras perquè es fes càrrec dels pagaments als proveïdors del PSPV i retirés part dels fons en efectiu per destinar-los a suborns. Així, s'han identificat transferències des de la companyia a cinc empreses dedicades a la publicitat per l'import de 484.000 euros, a més d'una sèrie de retirades d'efectiu que també podrien haver sigut destinades en part a aquestes societats. 

Qui hauria exercit un "paper nuclear" –sempre segons la Guàrdia Civil– al costat de José Luis Vera va ser José María (Pepe) Cataluña, que va ser secretari d'Administració i Finances del PSPV fins a l'any 2004, "encara que les evidències recopilades mostren que hauria continuat vinculat a les funcions d'aquest càrrec en dates posteriors". Dels indicis recopilats pels investigadors, aquests infereixen que la de Xixona "no hauria sigut una actuació aïllada", sinó que es van desenvolupar operacions similars a Bétera (Horta), Pego (Marina Alta) i possiblement altres municipis.

stats