País Valencià 24/04/2013

El PP rebutja una proposició per distingir Guillem Agulló, assassinat fa 20 anys per l'extrema dreta

La proposta d'Esquerra Unida incloïa condemnar les agressions homòfobes, racistes, feixistes i discriminatòries. La moció rep el suport del PSPV i de Compromís

Acn
2 min

ValènciaEl Partit Popular a les Corts Valencianes ha rebutjat instar el govern valencià a concedir l'alta distinció de la Generalitat Valenciana a Guillem Agulló, jove independentista i antifeixista assassinat ara fa 20 anys a mans de l'extrema dreta. La proposta, defensada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), s'incloïa en la proposició no de llei per rebutjar i condemnar les agressions i manifestacions feixistes, racistes, homòfobes i discriminatòries que ocorren al País Valencià.

El text també demanava a la Generalitat Valenciana que instés el govern espanyol a crear una fiscalia especialitzada en delictes d'odi al territori, com la que funciona a Catalunya. El text ha arribat a la cambra valenciana amb dues esmenes, per part del PP i del grup Compromís. Els populars han demanat fer una reflexió sobre la unió de les forces polítiques contra les formes de violència "vinguin d'on vinguin, sense distinció", segons ha defensat la diputada Angélica Such.

El PP ha considerat, però, que la distinció a Guillem Agulló no correspon reclamar-la a través d'una proposició no de llei i que les vies són a través del president del Consell, consellers o institucions de reconegut prestigi. Such ha afegit que el Parlament valencià és una institució de reconegut prestigi però que el legislador es refereix en aquest apartat a la societat civil i no a la cambra valenciana.

La diputada popular ha afegit que els homenatges i els premis serveixen per reivindicar la memòria dels que han acreditat una llarga trajectòria en defensa de les llibertat i s'han d'instar a través de les vies adequades.

El grup Compromís ha compartit la totalitat de la proposició defensada per EUPV però hi ha introduït una esmena per instar el govern valencià a impulsar una llei per combatre l'origen de la violència i l'odi a la diversitat. L'encarregat de defensar l'esmena, el diputat Fran Ferri, ha parlat de la gran quantitat d'atacs contra la diversitat ideològica com el de Guillem Agulló o Miquel Grau però també contra seus de partits polítics, llibreries, entitats, estàtues o assistents a mítings polítics.

Esquerra Unida ha acceptat l'esmena de Compromís però no la del PP, al qual ha acusat de voler esborrar el nom de Guillem Agulló de la proposta. La diputada Marina Albiol ha afegit que "posar tota la violència al mateix sac és negar que hi ha violència feixista al País Valencià" i ha remarcat que des de 2007 l'informe Raxen alerta de la impunitat dels atacs feixistes al territori.

Albiol ha dit que EUPV rebutjava la proposta perquè el seu grup reclama un homenatge a un assassinat pel feixisme i ha preguntat al PP si és que no consideren Agulló víctima del terrorisme. La PNLL impulsada per EUPV ha rebut el suport de 43 diputats (PSPV-PSOE, Compromís i EUPV) i el vot en contra de 48 (PP).

stats