País Valencià 26/04/2016

L'executiva del Bloc es planteja no ajornar el congrés encara que es convoquin noves eleccions

El reglament preveia en una clàusula la possibilitat "d'aturar els treballs precongressuals" en cas de nous comicis

Salva Almenar
3 min
Imatge d'arxiu del Consell Nacional del Bloc del passat 12 de setembre. / BLOC

ValènciaTotes les mirades dirigides al Bloc Nacionalista Valencià estan posades des de fa setmanes en la convocatòria –ara més que probable– d'unes noves eleccions generals. Per dos motius: d'una banda, perquè caldria aprovar un nou protocol electoral que validi la confluència de Compromís amb Podem i Esquerra Unida –que és la fórmula preferida per la direcció del partit–, i de l'altra, perquè a nivell orgànic unes noves eleccions podrien aturar tot el procés de renovació del partit que hauria de culminar els pròxims 21 i 22 de maig amb el 7è congrés nacional del Bloc.

En clau interna, fins ara es donava per fet que una nova convocatòria electoral suposaria l'ajornament del congrés al qual tenen dret a participar al voltant de 2.050 militants i que tot fa pensar que enfrontarà els projectes d'Àgueda Micó i Rafa Carbonell. Ara com ara, però, no està del tot clar que es faci ús de la clàusula inclosa al reglament congressual aprovat pel consell nacional el 9 de gener segons la qual una nova convocatòria electoral "aturaria els treballs precongressuals".

Segons fonts pròximes a la direcció, l'executiva del Bloc estaria començant a plantejar-se la possibilitat d'apostar per mantenir el congrés tal com estava previst els dies 21 i 22 de maig. La raó és que els treballs precongressuals de presentació i debat d'esmenes estan a punt d'acabar –el dia 2 de maig s'acaba el termini–, amb la qual cosa tot estaria enllestit per celebrar el congrés, pel que fa a les ponències d'estatuts i política. Tan sols quedaria, després del dia 2, que tots els militants rebessin la documentació del congrés.

D'aquesta manera es podria interpretar que la clàusula incorporada al reglament congressual deixaria de tenir sentit, malgrat que aquest mateix dia 2 es convoquessin eleccions, ja que els treballs previs al conclave del Bloc ja s'haurien acabat. A més, les mateixes fonts creuen que el congrés podria mantenir-se en la data prevista inicialment perquè el cap de setmana del 21 i 22 de maig encara no hauria començat la campanya electoral.

D'altra banda, passi el que passi respecte a la configuració de la candidatura electoral en la qual s'integri Compromís –amb Podem sols o també amb Esquerra Unida–, aquest debat que segur generarà tensions al si del Bloc estarà tancat –que no resolt–, ja que la candidatura s'ha de presentar el dia 12 de maig.

Decisió del consell nacional

En qualsevol cas, la data en què finalment se celebrarà el congrés està en mans del consell nacional. El màxim òrgan entre congressos molt probablement es reuniria el dissabte 7 de maig per aprovar el protocol electoral –si abans s'han convocat eleccions– i, si escau, prendre la decisió de mantenir el congrés els dies 21 i 22. L'executiva serà la que haurà de portar una proposta, que podria estar consensuada amb la Comissió Organitzadora del Congrés, al consell nacional sobre la data del congrés.

En clau política, a priori i sobre el paper, mantenir el congrés a finals de maig beneficia la candidata Àgueda Micó, ja que els números apunten que actualment compta amb cert avantatge respecte de l'altra candidatura, mentre que posposar-ho fins a després d'eleccions podria ser beneficiós per al projecte de Rafa Carbonell, que podria sumar suports després d'un hipotètic desgast de l'actual secretària d'Organització per les negociacions del pacte amb Podem i potser també Esquerra Unida, i a l'espera del que pugui passar després en la constitució dels grups parlamentaris davant la possibilitat que els diputats de Podem tornin a no esgotar les opcions de conformar un grup propi.

stats