País Valencià 25/04/2016

Els afins a Carbonell volen eliminar la figura de la presidència del Bloc que Morera ocuparia si guanya Micó

La candidatura Fent Bloc Millorem Compromís considera que la figura del president del partit no té cap tipus de funció i és "innecessària"

Salva Almenar
3 min
Àgueda Micó junt a alguns membres de la seva candidatura.

ValènciaEl Bloc Nacionalista Valencià està en ple període precongressual, malgrat que la més que probable convocatòria d'eleccions generals pugui suposar l'ajornament del conclave que el partit integrant de Compromís té previst celebrar els dies 21 i 22 de maig. Una vegada presentades les dues candidatures que es disputaran ocupar la nova direcció del Bloc –si un acord entre Àgueda Micó i Rafa Carbonell per bastir una llista única no ho evita–, els diferents col·lectius del Bloc estan debatent i presentant esmenes a la ponència política i d'estatuts proposades per la Comissió Organitzadora del Congrés (COC).

Entre els centenars de millores presentades al text original de la ponència d'estatuts destaca l'esmena a la totalitat 'de facto' presentada pels partidaris de la candidatura Fent Bloc Millorem Compromís, que lidera Rafa Carbonell, a la proposta d'estructura de l'executiva que ha elaborat la COC. A més de modificar les competències d'algunes delegacions i la seva estructura, els afins a Carbonell portaran al congrés una esmena aprovada i defensada pel col·lectiu de l'Horta Sud que proposa l'eliminació de la presidència del partit.

Aquesta proposta, que justifiquen argumentant que la figura que s'inclou a l'executiva del Bloc "és un càrrec sense atribucions" i que, per tant, consideren "innecessària", porta camí de ser una de les més polèmiques pel que podria significar de ser aprovada. I és que la presidència del partit, que és cert que no deixa de ser un càrrec honorífic, tot i no estar així estipulat en els estatuts i que actualment ocupa Josep María Pañella, és el càrrec que la candidata Àgueda Micó havia reservat per a l'actual secretari general, Enric Morera, tal com va anunciar fa unes setmanes.

Micó vol reconèixer els 13 anys de treball de Morera al capdavant del Bloc i donar una sortida digna al secretari general que ha portat el partit a les cotes més altes de poder. Des de la candidatura de Carbonell reconeixen la feina feta per l'actual president de les Corts Valencianes, però consideren que la figura del president del partit és prescindible. Un posicionament que no sempre hauria estat el mateix, ja que segons les fonts consultades per l'ARA, l'entorn de Carbonell hauria ofert a Joan Baldoví ocupar aquest càrrec. El portaveu de Compromís al Congrés va rebutjar del tot l'oferiment.

Una executiva menys nombrosa

Fonts de l'equip de Carbonell assenyalen que una altra de les raons per demanar l'eliminació d'aquest càrrec és la reducció de membres de l'executiva, ja que consideren que l'actual és molt nombrosa. Tampoc estan d'acord, però, amb el fet que la ponència d'estatuts fixi en 23 el nombre de membres de l'executiva, ja que entenen que si s'arriba a un consens entre ambdues candidatures aquest nombre podria canviar. I afegeixen: "si fixem el nombre de membres de l'executiva en els estatuts i alguna vegada algú dimiteix, mentre no es nomeni una altra persona estarem vulnerant els estatuts?".

Sobre la figura del president del partit, tampoc estan d'acord amb l'atribució que se li atorga en la ponència. En el text s'indica que si dimiteix el secretari o la secretària general, el president assumiria aquest càrrec. Ells, en canvi, proposen que davant aquesta eventual situació ningú ocupi la secretaria general –el nom de la qual volen canviar per secretaria nacional–, sinó que es convoqui un congrés extraordinari.

Recuperació de les sectorials

Altres de les esmenes van dedicades a tractar de recuperar la sectorial de Dones en Bloc, que actualment no té activitat perquè ha estat el grup Dones amb Compromís el que ha agafat el seu relleu. Així, una altra esmena de l'anomenat sector crític o autodenominat 'renovador' proposa la creació d'una nova sectorial, Bloc Gran. Un grup que segons l'esmena seria una "organització política sobirana de lluita pels drets i el benestar de la gent gran" i del qual podrien ser membres de ple dret les persones que tinguin "la condició sociolaboral de jubilades" que siguin militants del Bloc "i que no hagen manifestat expressament l'opinió contrària en el moment d'afiliar-se".

stats