Automoció
País Valencià 31/03/2023

Madrid perd una nova seu social: Ford trasllada el seu domicili al País Valencià

La multinacional de l'automoció, que té la fàbrica a Almussafes, ha pres la decisió en plena negociació de l'ERO

2 min
Diversos vehicles en la cadena de muntatge de la planta valenciana de Ford situada a la localitat d'Almussafes.

ValènciaFord Espanya ha anunciat aquest dijous que traslladarà la seva seu social de la localitat madrilenya d'Alcobendas a la valenciana d'Almussafes. Amb aquesta decisió, l'empresa automobilística torna al lloc on es va establir l'any 1973, quan va arribar a Espanya i que, a més, és on es troba l'única fàbrica que té a l'Estat.

El trasllat, que es produirà a partir de l'1 d'abril del 2024, no suposarà "cap moviment de personal o instal·lacions, ni tindrà impacte fiscal en la companyia, ja que el domicili fiscal ha estat sempre situat a Almussafes", segons han detallat des de Ford a l'ARA. Actualment, la seu social de l'empresa està situada a Alcobendas, la ciutat on té centralitzada la seva àrea de vendes i altres activitats, com la distribució de vehicles.

Malgrat la seva manca d'impacte econòmic real, el trasllat de seus ha estat emprat com a arma política per qüestionar la confiança que inspiren els diferents territoris en empreses i inversors. Catalunya, que va patir una estampida d'empreses provocada pel govern del PP el 2017 després de l'1-O, ha estat assenyalada mediàtica i políticament de manera constant per aquests moviments, i, darrerament ha vist com era la Comunitat de Madrid, la principal beneficiària dels trasllats d'aleshores, qui rebia: ara fa un mes, Ferrovial va desencadenar un sisme en anunciar el canvi de la seva seu de Madrid als Països Baixos.

L'anunci coincideix amb el període de negociacions que la Ford manté amb els sindicats per acordar els termes de l'expedient de regulació d'ocupació amb el qual la companyia pretén reduir la seva plantilla en 1.144 empleats, 960 d'ells de la fàbrica d'Almussafes, on compta amb al voltant de 5.800 treballadors.

La decisió ha estat molt ben rebuda per la Generalitat Valenciana que, a través del seu president, Ximo Puig, ha defensat que la mesura representa “un important aval a l'estabilitat de la qual gaudeix la Comunitat Valenciana i a la confiança que desperta" entre els inversos. En aquest sentit, Puig ha destacat que, recentment, Ford va triar la planta d'Almussafes per liderar la fabricació dels seus vehicles elèctrics a Europa.

Ximo Puig hi veu una "tendència"

El president valencià ha detallat que la Generalitat "ha treballat" amb Ford durant els últims mesos perquè es produís el trasllat de la seu social de l'empresa i ha defensat que no es tracta d'un moviment “aïllat sinó d'una tendència” com ho demostren, ha dit, les 3.100 empreses d'altres comunitats que des del 2017 han portat la seva seu al País Valencià.

El trasllat de les seus socials de les companyies, en aquest cas de la Comunitat de Madrid al País Valencià, no és un fet gens excepcional ni tampoc té sempre, a la capital espanyola i el seu entorn, el principal focus d'atracció. De fet, del 2017 fins al final del 2022 han marxat de la Comunitat de Madrid 8.921 empreses. No obstant això, i gràcies a l'arribada de 12.610 companyies, en aquest període la Comunitat de Madrid ha tingut un saldo positiu de 3.689 empreses.

stats