Commemoració
País Valencià 18/12/2022

Una manifestació, un acte polític i un concert commemoren els 90 anys de les Normes de Castelló

La capital de la Plana celebra l'aniversari de les bases que van definir el valencià actual

Ara
1 min
Capçalera de la manifestació celebrada per commemorar del 90è aniversari de les Normes de Castelló

ValènciaAmb el lema Una llengua per guanyar, la plataforma Castelló per la Llengua va commemorar aquest dissabte el 90è aniversari de les Normes de Castelló, les bases que van servir per unificar l’ortografia valenciana, reconèixer la unitat de la llengua catalana i definir l'estàndard que es fa servir en l’actualitat.

La jornada va començar a les 17 h a la Casa Matutano de Castelló de la Plana amb una mostra de cultura popular en la qual van participar la Congolla Muixeranga de Castelló, els dimonis de Botafocs i les albades de Parint Versos. Minuts després, i des d'aquest mateix punt, va sortir la manifestació que va recórrer el centre de la ciutat fins al Recinte de Fires i Mercats.

A les 19 h, i al mateix Recinte de Fires i Mercats, es va iniciar l'acte polític que es va completar amb l’actuació d'artistes com l'orquestra festera La Kinky Band, la rapera Jazzwoman o la banda reggae Auxili. Una de les presències més destacades va ser la de la històrica formació folc Al Tall, que, una dècada després de la seva retirada, es va retrobar especialment per a l'ocasió acompanyada per la Unió Musical del Grau.

El lema triat per a la celebració està inspirat per les reflexions de Joan Fuster, de qui aquest any s’ha commemorat el centenari del seu naixement i que al llibre Consells, proverbis i insolències, afirmava: "La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar cada dia". Una reflexió que ha fet seva Castelló per la Llengua que reclama "fer servir la llengua en el nostre dia a dia en tots els àmbits i, col·lectivament, crear espais d’oci en què el valencià sigui vehicular".

stats