País Valencià 11/12/2020

El govern espanyol nega haver contractat vols per traslladar migrants de les Canàries al País Valencià

Rebutja les acusacions d'un sindicat policial i diu que els desplaçaments haurien sigut individuals

Ara
2 min
Els 23 rescatats d'una pastera rebent la primera assistència sanitària, al port d'Arrecife de Lanzarote

ValènciaLa delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero, ha defensat que els migrants que haurien arribat a València, Alacant o Granada procedents de les illes Canàries durant els últims dies "no ho han fet en vols organitzats" pel ministeri de l'Interior, sinó que s'han traslladat de manera individual "comprant el seu bitllet". Calero també ha justificat que l'executiu estatal desconegui l'arribada d'aquests ciutadans atès que el govern no controla els vols tot i que, per exemple, al País Valencià estigui vigent el tancament perimetral.

Amb les seves paraules als mitjans de comunicació abans de participar en la commemoració d'un complex educatiu a Xest (la Foia de Bunyol), la representant de l'administració estatal ha sortit al pas de les denúncies fetes pel Sindicat Unificat de Policia (SUP), que ha acusat el govern espanyol d'organitzar vols per desplaçar migrants a la Península. En concret, segons el SUP, 300 persones en situació irregular haurien arribat des de les illes Canàries a València i Alacant durant el pont de la Constitució. Aquests ciutadans, segons ha publicat aquest divendres el diari El Mundo, haurien utilitzat documentació falsa i haurien estat ajudats per màfies. Posteriorment al seu aterratge, la Policia Nacional hauria detingut 16 d'aquestes persones.

Des del govern valencià han afirmat que desconeixien l'arribada d'aquests migrants, així com les actuacions policials. De fet, i segons ha explicat aquest migdia la vicepresidenta primera i portaveu de l'executiu autonòmic, Mónica Oltra, el cap del Consell, Ximo Puig, ha contactat personalment amb el govern espanyol per reclamar que el ministeri de l'Interior compleixi amb "les seves competències" i controli l'arribada de persones als aeroports valencians, especialment, atesa la situació de tancament perimetral vigent, com a mínim, fins al 15 de gener. Una contundència, l'expressada per Oltra, que ha contrastat amb les paraules de Gloria Calero, que hores abans havia incidit en el fet que les restriccions "no afecten els desplaçaments en avió motivats per assumptes de treball, familiars o d'estudis", tot i que cap d'aquests preceptes permetrien la hipotètica arribada de persones migrants sense l'autorització del ministeri de l'Interior.

En relació a les crítiques dels representants del Partit Popular, com les fetes per la portaveu de política social a les Corts Valencianes, Elena Bastidas, que acusat el govern valencià de "mentir” sobre el trasllat a la Península d'aquestes persones, Calero ha reclamat "no fer demagògia". També ho ha demanat el mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que aquest divendres ha afirmat que només s'ha donat autorització a trasllats d'immigrants "molt esporàdics" de les Canàries a la Península per a col·lectius vulnerables o "aquells susceptibles de tenir protecció internacional". "No hi ha cap trasllat a la Península en els termes que s'està indicant. El nombre és molt limitat", ha afegit. Per últim, el ministre de l'Interior ha titllat de "xenofòbia" la vinculació de l'arribada de persones en situació irregular amb la transmissió del coronavirus.

El govern valencià ofereix 120 places "ampliables"

Paral·lelament al debat originat per les denúncies del SUP, Mónica Oltra ha concretat aquest migdia que el govern valencià ha comunicat a l'executiu estatal la seva disponibilitat per acollir 120 migrants, en una xifra "ampliable segons les necessitats", davant "la pressió que pateixen les illes Canàries". Oltra ha reiterat que aquests trasllats "encara no s'han realitzat".

stats