País Valencià 25/10/2013

L'Audiència de València inicia els tràmits per estudiar l'excarceració de Miguel Ricart, l'assassí de les nenes d'Alcàsser

La sala ha demanat informació a l'advocat de Ricart per si ha demanat al Tribunal Constitucional la suspensió cautelar de la condemna

europa press
2 min

ValènciaLa secció segona de l'Audiència Provincial de València ha iniciat els tràmits per decidir sobre l'excarceració de Miguel Ricart, condemnat a 170 anys de presó pel segrest, violació i assassinat de les tres nenes d'Alcàsser Míriam, Toñi i Desirée, ocorregut el novembre de 1992, segons consta en la resolució, amb data d'aquest divendres, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià.

El tribunal valencià ha donat aquest pas després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hagi anul·lat la coneguda com a doctrina Parot, que també es va aplicar a Ricart i que va servir per allargar la seva condemna fins al 19 de gener de 2023. La liquidació inicial de penes havia fixat la seva sortida de presó l'any 2011.

Ara, després de conèixer-se la resolució europea, la sala, d'ofici, ha acordat dues mesures. La primera d'elles va dirigida al lletrat de Ricart, a qui dóna cinc dies perquè manifesti si ha demanat al Tribunal Constitucional la suspensió cautelar de l'execució de la condemna del seu representat.

L'altra està adreçada a la presó d'Herrera de la Mancha, al municipi de Manzanares, a Ciudad Real, on Ricart compleix condemna, perquè informi sobre els procediments seguits davant el jutjat de vigilància penitenciària i les resolucions dictades per aquest òrgan per a l'abonament de les redempcions ordinàries i extraordinàries efectuades al reu i que figuren en el full de càlcul de data d'extinció de la condemna.

A més, requereix a aquesta presó que detalli els treballs que ha efectuat Ricart i que haurien sigut tinguts en compte a l'efecte d'aplicar-li les redempcions per rebaixar-li el temps de condemna. Una vegada que el tribunal valencià disposi d'aquesta documentació, donarà tràmit a totes les parts del procediment perquè es pronunciïn sobre els efectes de la sentència del TEDH en aquesta causa. Posteriorment, la sala resoldrà, segons consta en la mateixa resolució.

El mateix dilluns, després de conèixer la sentència del Tribunal d'Estrasburg i davant la possibilitat que Miguel Ricart trepitgi el carrer en poques setmanes, l'Associació Clara Campoamor, que va exercir d'acció popular en el judici pel crim de 'les nenes d'Alcàsser', va advertir que utilitzaria "qualsevol escletxa" per evitar la seva sortida de presó, i va afirmar que estarien "vigilants" en el cas que el condemnat quedés lliure, i sol·licitarien al fiscal les mesures de vigilància que s'estimessin convenients per evitar que tornés a cometre qualsevol nou delicte.

stats