País Valencià 13/04/2020

Mor l'exvicepresident valencià Juan Cotino de coronavirus

L'ex director general de la Policia Nacional estava ingressat des del 17 de març

Daniel Martín
3 min
Juan Cotino, exvicepresident del Govern valencià, expresident de les Corts Valencianes i exdirector general de la Policia

ValènciaL'exvicepresident de la Generalitat Valenciana i ex director general de la Policia Nacional, Juan Cotino, ha mort als 70 anys al no superar la infecció per coronavirus, que el mantenia ingressat a la unitat de cures intensives de l'Hospital de Manises des del 17 de març.

Cotino va ingressar amb febre alta, sense tos ni molèsties respiratòries, i després de donar negatiu en el test del covid-19 se li va diagnosticar una grip comuna. No obstant això, els símptomes es van agreujar i se li va repetir el test, que va confirmar la infecció.

Jutjat per l'organització de la visita del Papa

La mort del també expresident de les Corts Valencianes arriba quan l'exdirigent del Partit Popular valencià estava sent jutjat per la seva participació en l'organització de la V Trobada Mundial de les Famílies a València, que va presidir el papa Benet XVI l'any 2006. El procés, pel qual Cotino s'enfrontava a una petició de pena d'11 anys de presó, es va ajornar per la crisi sanitària provocada per la pandèmia.

Els fets que s'analitzen en el judici són la contractació i el lloguer de pantalles, el manteniment i la megafonia de l'esdeveniment religiós, que va tenir un cost de 7 milions d'euros, que va assumir Radiotelevisió Valenciana (RTVV). Segons el ministeri públic, es "va acordar" atribuir a RTVV el cost del contracte per "apoderar-se directament dels fons públics", als quals l'aleshores director general de l'ens, Pedro García, "tenia un accés més fàcil". D'aquesta manera, segons el fiscal, va aconseguir "sostraure" 3,3 milions d'euros, que es van repartir amb els dirigents de la Gürtel.

Segons el testimoni durant el judici d'Álvaro Pérez, el Bigotes, el líder d'Orange Market, la branca valenciana de la Gürtel, l'ex director general de la Policia Nacional tenia l'"última paraula" en tot el que estava relacionat amb la trobada religiosa. Pérez, que és un dels 13 acusats que van pactar amb la Fiscalia Anticorrupció una rebaixa de la petició de pena de presó a canvi de reconèixer els fets, va afirmar que va ser l'expresident valencià Francisco Camps qui va posar Cotino al comandament de la gestió de l'esdeveniment. L'exdirigent de la Gürtel va afirmar que Camps li va dir que Cotino era "la persona que dirigia tot l'esdeveniment".

640.000 euros a Luxemburg

L'exvicepresident de la Generalitat Valenciana també estava esguitat per la investigació judicial del cas Erial, que analitza com l'excap del Consell i exministre de Treball Eduardo Zaplana i els seus col·laboradors s'haurien apoderat d'uns 17 milions en comissions irregulars per les adjudicacions de la gestió de les ITV autonòmiques i del pla eòlic del País Valencià.

Segons les investigacions de la UCO de la Guàrdia Civil, l'empresa Imison International, creada per l'ex director general de la Policia Nacional, va néixer "de manera velada" dins de l'estructura de l'empresa Sedesa, companyia propietat de la família de Cotino i adjudicatària d'un dels lots privatitzats de les ITV valencianes. "El seu perfil offshore li va permetre disfressar els seus vincles societaris i aprofitar la confidencialitat per amagar els titulars reals, de manera que va ser l'instrument per al pagament de les presumptes comissions [6,4 milions d'euros]", conclou la UCO en un altre dels informes del sumari.

A més, i segons l'administradora d'aquests fons, l'advocada Beatriz García Paesa –neboda de l'espia Francisco Paesa, relacionat amb els coneguts papers de Laos del cas Roldán–, la societat es va posar en marxa el 2001, quan Juan Cotino –que aleshores ocupava el càrrec de director general del Cos Nacional de Policia–, va portar en mà 640.000 euros a Luxemburg.

stats