Cultura
País Valencià 23/02/2013

La Nit d'Escola Valenciana recorda els versos "identitaris i reivindicatius" de Vicent Andrés Estellés

El grup Al Tall, el sociolingüista Vicent Pitarch i el professor Joan Ponsoda han sigut premiats en l'acte celebrat a Alacant

Ara
2 min
Els guardonats en la X Nit d'Escola Valenciana

AlacantL'Auditori de la Diputació d'Alacant ha acollit aquest dissabte la X Nit d'Escola Valenciana, titulada La Nit Estellés. A l'acte han assistit personalitats rellevants del món social, cultural i educatiu del País Valencià. L'acte de presentació de les Trobades 2013, els projectes anuals i els guardons que atorga l'entitat ha suposat un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, a qui van dedicades les festes per la llengua que s'iniciaran a l'abril sota el lema 'La veu del teu poble'.

"Aquesta ha estat la Nit del Mural del País Valencià, hem volgut recordar l'Estellés que recorre les comarques, les tradicions, la cultura i els referents valencians de nord a sud, perquè hui La Nit fa 10 anys, una dècada que organitzem aquesta cita anual i que ha passat ja per Castelló, València, el Puig, Xàtiva, Alzira, Godella, Calp, Alcoi i l'Eliana", ha explicat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

La gala ha estat amenitzada per la música de Pau Alabajos, que ha avançat alguns temes del seu pròxim disc, 'Mural del País Valencià'; Bertomeu, que ha interpretat algunes cançons del seu treball '7 d'Estellés' i Miquel Gil, que ha cantat poemes musicats d'Estellés com 'La rosa de paper'.

El lema que s'ha escollit enguany per a les Trobades d'Escoles en Valencià, 'La veu del teu poble', és un homenatge a un dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, 'Assumiràs'. Una vintena d'alumnes del col·legi públic Gabriel Miró de Calp han cantat, acompanyats per un piano, aquestos versos convertits en himne.

Els guardons de La Nit, dissenyats per l'escultor Andreu Alfaro, han destacat la gran tasca en matèria musical feta durant quatre dècades pel grup Al Tall, que ha rebut el guardó a l'ús social del valencià. El sociolingüista i filòleg Vicent Pitarch ha rebut el guardó extraordinari, i el guardó a la trajectòria individual ha estat atorgat al professor Joan Ponsoda per la gran tasca d'obrir camí a l'ensenyament en valencià.

Al final de l'acte, Al Tall ha sorprès el públic eixint a cantar a l'escenari amb dos temes ben significatius, 'Tots ens tiren pedraetes', basada en versos d'Estellés, i 'A Miquel Grau', per fer un homenatge al jove assassinat a la ciutat d'Alacant per "defendre les llibertats del poble valencià".

stats