País Valencià 11/12/2013

L'oposició mostra els seus dubtes sobre els continguts de l'assignatura de cultura popular valenciana

Els socialistes creuen que no es poden ajuntar continguts com els bous al carrer i el cant d'estil i Compromís tem que s'expliqui que "els ibers ja parlaven valencià"

Europa Press
2 min

ValènciaEls grups de l'oposició a les Corts valenciana han expressat la seva "preocupació" pels continguts que vagin a formar part de la nova assignatura 'cultura del poble valencià' anunciada per la Generalitat Valenciana, ja que qüestionen que totes la matèries que es vagin a impartir "mereixin l'apel·latiu de cultural", ha assenyalat el diputat socialista Juan Soto. El parlamentari socialista ha qüestionat que es pugui "barrejar" en aquesta assignatura el cant d'estil i els bous al carrer, ja que es tractaria d'una "aberració en termes culturals i de cultura popular".

En aquest sentit, la parlamentària del PP Rosa María Barreiras ha declarat que "tant els bous al carrer com el Misteri d'Elx formen de la nostra cultura". Així s'han expressat tots dos durant el debat de les esmenes d'Educació dels pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2014, on han aprofitat per comentar l'anunci realitzat per la consellera d'Educació el passat dilluns.

Soto ha explicat que no s'oposa al fet que es "coneguin i difonguin" les tradicions i cultura popular valenciana, però una "cultura que tingui a veure amb incrementar el nivell de civilització de la societat, no per empetitir, embrutir i degradar a la nostra societat". "S'inventen una assignatura que, molt em temo que malgrat les seves bones intencions, pugui resultar finalment contradictori amb les pròpies finalitats perseguides", ha assenyalat.

Durant el seu torn, el diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha assenyalat que si es consensua l'assignatura de la mateixa manera que es va pactar el plurilingüisme, "estem apanyats". "Ningú va voler el plurinlingüisme i va ser introduït amb calçador, com amb calçador es posarà una assignatura que començarà amb els ibers que parlaven valencià i segurament faran una gramàtica nova; faran classes d'anellar toros al pati del col·legi", ha apuntat.

Rosa María Barreiras ha respost al diputat Pañella dient que la nova assignatura serà "consensuada, igual que el plurilingüisme" i ha destacat que la conselleria d'Educació "ja està posant-se d'acord" amb Escola Valenciana, qui ahir va sol·licitar una reunió amb la titular del departament. Així mateix, ha afirmat que els populars valencians tenen molt clar que "tant els bous al carrer com el Misteri d'Elx formen de la nostra cultura".

Per això, ha apostat per una assignatura "consensuada" que inclogui "les meravelles que tenim a la Comunitat". "Entre tots podem fer una assignatura molt bona, molt bonica" i com a punt primordial "és necessari que es posin tots d'acord i en això la consellera ho intenta sempre", ha remarcat.

stats