Vehicle elèctric
País Valencià 28/06/2023

Picabaralla entre PSPV i PP per la possible arribada de la fàbrica de Tesla al País Valencià

Els socialistes acusen els populars d"irresponsables" per posar en dubte la inversió

2 min
Ximo Puig i Carlos Mazón

ValènciaLes paraules del líder del PP valencià i futur cap del Consell, Carlos Mazón, que aquest dimecres ha donat crèdit a algunes publicacions que afirmen que la companyia Tesla hauria abandonat el propòsit de construir una fàbrica de vehicles al País Valencià arran de la filtració del projecte que es va produir ara fa unes setmanes, ha enervat els dirigents del PSPV, que han acusat els populars d"'irresponsables" per fer d'altaveu de notícies que saben que són falses i "posar en greu perill inversions milionàries".

En concret, Mazón, en resposta a preguntes dels periodistes, ha afirmat que seria "molt lamentable" que per una "suposada filtració" Tesla "abandonés la idea de vindre a la Comunitat Valenciana". Una possibilitat davant la qual el dirigent conservador ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, i al cap en funcions de la Generalitat, Ximo Puig, que "lluiten perquè s'hi quedi" i "no se'n vagi a cap altre costat".

Les paraules del polític conservador han estat contestades per la dirigent del PSPV, Rebeca Torró, que és també consellera en funcions de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i que en un dur comunicat ha qualificat les afirmacions de Mazón d'“imprudents i absolutament irresponsables”. Torró també ha acusat el líder del PP valencià de “posar en greu perill inversions multimilionàries".

En la mateixa línia, la dirigent socialista ha explicat que en les diferents reunions mantingudes després de les eleccions del 28 de maig, PP i PSPV van acordar "no utilitzar projectes inversors amb finalitats polítiques", un compromís que la dirigent socialista considera que ara ”Mazón s'ha saltat". En el comunicat, Torró ha afegit que el líder del PP “haurà de donar moltes explicacions als valencians i valencianes si fa fracassar projectes que encara no estan tancats”. En aquest sentit, fonts de la Generalitat han assegurat a l'ARA que no s'ha produït cap novetat en les negociacions i que la possibilitat que Tesla ubiqui una planta que suposaria una inversió econòmica superior a la de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt, que arriba a 4.500 milions d'euros, existeix.

Torró ha detallat que Puig va demanar a Mazón que nomenés dos portaveus amb qui mantenir una interlocució contínua, i que aquests fossin les persones que un cop el PP assumeixi el govern valencià siguin els càrrecs que dirigiran les futures negociacions amb empreses. "Volíem garantir un traspàs eficaç, però lamentablement encara estem esperant la resposta del Partit Popular”, ha lamentat.

La polèmica entre socialistes i populars es produeix mentre Tesla manté un silenci absolut sobre on ubicarà la seva nova fàbrica al sud d'Europa. Recentment, el president de la companyia, Elon Musk, es va reunir amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i amb el president francès, Emmanuel Macron, per avaluar la possibilitat d'ubicar les seves instal·lacions en aquests dos estats i no al País Valencià.

Aquestes converses amb diferents governs són una pràctica que s'adapta al mode negociador de Tesla. Així ho van assenyalar fonts del sector a l'ARA, que van indicar que l'empresa estatunidenca sol mantenir posicions negociadores molt exigents. Aquestes mateixes fonts van apuntar que l'acord, si finalment es tanca, no serà fàcil per a la Generalitat Valenciana.

stats