País Valencià 06/10/2016

La Plaça del Llibre mostrarà a peu de carrer el treball de 7 llibreries i 36 editorials per visibilitzar la literatura en valencià

El certamen, que se celebrarà del 20 al 23 d'octubre, atorgarà el Premi d'honor a l'escriptora mallorquina Maria-Antònia Oliver

Europa Press
3 min
La Plaça del Llibre s'instal·larà per primera vegada a la plaça de l'Ajuntament de València després de tres edicions celebrant-se al Centre Octubre.

ValènciaUn total de 36 editorials i 7 llibreries s'instal·laran a la plaça de l'Ajuntament de València del 20 al 23 d'octubre per "visibilitzar" i "normalitzar" la literatura en valencià i fomentar les relacions entre escriptors, editors i llibreters amb els lectors, en la qual serà la quarta edició del certamen literari la Plaça del Llibre, que fins ara s'havia celebrat en el Centri de Cultura Contemporània Octubre.

Així ho han indicat aquest dijous en roda de premsa els organitzadors d'aquestes jornades, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), l'Associació d'Editors del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València, que per segon any compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació i l'Ajuntament de València.

El president de FULL, Jesús Figuerola, ha indicat que l'objectiu de la Plaça del Llibre, que comptarà amb 500 metres lineals de casetes i diverses activitats, és "fer el que hauria de ser normal en un país normal", com és fomentar la lectura en llengua pròpia, al mateix temps que ha ressaltat la importància "d'augmentar" els índexs de lectura en valencià, que ha qualificat de "decebedors" en l'actualitat.

"En la primera edició no estaven les institucions valencianes; ja era hora", ha destacat Figuerola, qui s'ha dirigit a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, per demanar-li "treure diners d'on faci falta" per portar endavant el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

Sobre aquest tema, Amoraga ha apuntat que actualment els índexs de lectura i compra de llibres en valencià es troben entorn del 2%, unes xifres que s'han de "revertir", per la qual cosa ha celebrat el desenvolupament d'iniciatives com Plaça del Llibre.

Així, ha afirmat que des d'aquestes jornades i des de les administracions públiques cal "fer tot el que estigui a la nostra mà perquè la nostra vida en el sentit ampli es desenvolupi amb normalitat, i quant a la nostra llengua encara no és normal, encara hem de sofrir molt perquè parlar, llegir i escriure i viure en llengua pròpia sigui normal", ha subratllat Amoraga.

Una llengua "cada vegada més potent"

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Glòria Tello, qui ha incidit en la importància de "donar-li pes a la nostra llengua perquè sigui cada vegada més potent", alguna cosa que també espera per la Plaça del Llibre.

Així mateix, s'ha referit a la iniciativa del consistori de publicar en valencià els seus catàlegs i publicacions institucionals, "coses molt senzilles que abans no passaven", al mateix temps que ha destacat que la plaça de l'Ajuntament, la zona "més visible" de la ciutat, aculli aquestes jornades.

En aquest sentit, el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, ha considerat "importantíssim" que les jornades se celebrin en aquesta plaça per ser "un punt d'atenció molt gran".

Per la seva banda, la presidenta de la Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), Dolors Pedrós, s'ha destacat que editors i llibreters "conquistaran la plaça del País Valencià, la plaça de l'Ajuntament" amb nombrosos llibres, entre els quals hauran novetats editorials.

"La nostra gent necessita i mereix llegir en la nostra llengua", ha manifestat Pedrós, qui també s'ha referit al suport institucional: "sort que les coses van canviant, encara que hi ha falta de finançament, hi ha una altra sensibilitat", ha precisat.

La vicepresidenta de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual, ha indicat que "si els llibres recuperen la plaça, els escriptors recuperen el carrer", al mateix temps que ha assenyalat que per la visibilització de la literatura en valencià també és necessària l'existència de mitjans de comunicació en aquesta llengua.

Premis i activitats

En la seva quarta edició, la Plaça del Llibre atorgarà el seu Premi d'Honor a l'escriptora mallorquina Maria-Antònia Oliver per la seva trajectòria literària, qui assistirà a les jornades el divendres 21 d'octubre i participarà en una signatura de llibres.

Així mateix, es premiarà als bibliotecaris pel seu paper en la difusió de la literatura en valencià. Recolliran el guardó l'Associació de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat.

Al llarg dels quatre dies de celebració, la Plaça del Llibre comptarà amb la presència d'escriptors com Francesc Mompó, Josep Franco, Esperança Camps, Joan Ramon Sanchis o Xavier Marzal, entre uns altres, els qui participaran en diverses signatures de llibres. A més, es donaran activitats per a escolars, per a públic infantil i jove i per a adults, amb diverses presentacions i taules rodones.

El total del recaptat per editors i llibreters en les jornades anirà destinat a la compra de llibres per a les biblioteques públiques.

stats