País Valencià 16/05/2019

Plataforma per la Llengua demana sancionar dos policies municipals d’Alacant per "valencianofòbia"

Els agents van exigir a un ciutadà que els parlés "en español, que es el idioma oficial en Alicante"

Ara
3 min
Diversos agents de la policia local d'Alacant

ValènciaLa Plataforma per la Llengua al País Valencià ha denunciat que el divendres 10 de maig passat un agent de la policia municipal d'Alacant va aturar el vehicle d'un veí de la ciutat per imposar-li una multa de trànsit i que quan el ciutadà es va dirigir en valencià a l'agent per comunicar-li la seva adreça, tal com l'agent li havia demanat, el policia, "en un to de menyspreu impropi d’un funcionari públic", va respondre: "No le entiendo, hábleme en español". Un fet davant del qual el veí va defensar el seu dret a expressar-se en valencià, apel·lació davant la qual l’agent va repetir: "Hable en español".

Mentre el conductor intentava expressar-se en valencià, i segons el relat fet públic per l'entitat, l’agent, amb la col·laboració passiva d’un altre policia, va afirmar que "en Alicante el idioma oficial es el español", a més de repetir: "Hable en español, no entiendo su dialecto". Finalment, el ciutadà es va expressar en castellà, "per por que s’agreugés la situació".

Denúncia de l'afectat

La Plataforma per la Llengua ha donat "tot el suport" a les reivindicacions de l’afectat, que ha denunciat l’actuació dels dos agents davant l’Ajuntament d’Alacant i ha remarcat que és una conducta sancionable per la llei 17/2017, de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana. "L’article 84 determina, entre els deures dels agents, complir la Constitució, l’Estatut d’autonomia valencià i l’ordenament jurídic. A més, la mateixa llei 17/2017 considera falta molt greu, prevista en l’article 97.n, «tota actuació que comporti discriminació por raó d’origen ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, sexe o orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social»", ha remarcat l'associació en un comunicat.

L'entitat reclama un expedient sancionador als agents

El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha denunciat que "els policies d’Alacant van vulnerar el dret d’expressió i van insultar la dignitat de la comunitat lingüística amb l’al·lusió als dialectes, referint-se al valencià". "Es tracta d’un cas de valencianofòbia", ha defensat Carceller. És per això que l'entitat ha demanat a l’Ajuntament que iniciï un procediment disciplinari a fi de sancionar els policies. L'associació considera que es tracta d'una "falta molt greu, perquè els agents van incomplir les seves funcions i van actuar de manera ideològica i discriminatòria contra l’ús del valencià".

Des de l'associació han remarcat que "els policies, per llei, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti, sempre que sigui oficial al territori. Així ho diu l’article 54.11 del text refós d’una norma legal estatal, l’estatut de l’empleat públic. Aquesta no és l’única disposició que obliga els funcionaris a respectar el valencià. Cal recordar també que l’article 9 de l’Estatut d’Autonomia proclama el dret dels valencians a «dirigir-se a l’administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seves dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua emprada» i que l’article sisè afirma que «ningú no podrà ser discriminat per raó de la seva llengua»".

L'entitat també ha destacat que l’article 3 de la llei d’ús i ensenyament del valencià afirma que "les persones tenen dret a expressar-se en valencià, sense cap mena de discriminació o exigència de traducció. La mateixa llei d’ús i ensenyament explicita que l'administració ha d’adoptar mesures per tal d’impedir la discriminació de la ciutadania i ha de garantir l'ús normal, la promoció i el coneixement del valencià".

stats