País Valencià 17/10/2019

PP, Cs i Vox demanen al govern valencià que no subvencioni cap entitat que critiqui la condemna als líders del Procés

El Consell defensa que totes les ajudes s'atorguen en "lliure concurrència" i que no exclourà ningú

Daniel Martín
2 min
La líder i portaveu del Partit Popular, Isabel Bonig, durant una intervenció a les Corts Valencianes

ValènciaPartit Popular, Ciutadans i Vox han demanat al Consell que no atorgui cap subvenció més a entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana o Plataforma per la Llengua després que el passat dilluns aquests col·lectius van convocar i donar suport a les concentracions organitzades al País Valencià per rebutjar la condemna als líders independentistes catalans.

La petició l'han realitzada les tres formacions en la sessió de control al president valencià, Ximo Puig, d'aquest dijous i després que ahir les Corts van rebutjar una proposició no de llei de Ciutadans que reclamava prohibir les subvencions a entitats que "busquin alterar la identitat, els símbols i els valors consolidats en l'Estatut d'Autonomia, així com trencar el marc comú de convivència i l'orde constitucional".

"Deixen de subvencionar a entitats com ACPV [ 822.000 euros durant els últims quatre anys segons Ciutadans] que s'estan manifestant a favor dels colpistes i que estan dient directament que Espanya no és una democràcia, perquè si es diu que a Espanya hi ha presos polítics, s'està defenent que Espanya no és una democràcia", ha afirmat avui el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó.

En una línia gairebé idèntica s'ha expressat la síndica del Partit Popular, Isabel Bonig, que ha dit que "no és útil tindre un president que afirma defensar la Constitució però que sota mà subvenciona entitat separatistes i catalanistes".

El més contundent ha estat el portaveu de Vox, José María Llanos, que ha criticat el respecte a la pluralitat i la llibertat d'expressió reclamat pel govern valencià. "Hem de ser tolerants amb tot? Tolerància amb els que donen suport als colpistes i amb els que volen trencar el marc constitucional? Amb els que donen suport als violents a Catalunya. Amb els amics dels terroristes dels carrers?", ha afirmat el dirigent ultraconservador.

"No hi ha bons valencians i valencians roïns"

La petició de les tres formacions d'excloure de les subvencions públiques entitats com ACPV o Escola Valenciana, ja realitzada durant l'anterior legislatura per PP i Cs, ha estat de nou rebutjada pel president del Consell, Ximo Puig, que ha emfatitzat que la valenciana és una "societat plural i democràtica on caben diverses formes de pensar".

Puig ha defensat que la Generalitat atorga subvencions a "moltes entitats" amb les que l'executiu autonòmic "no té perquè estar d'acord". "Hem atorgat subvencions a més de 400 entitats i ho fem sense fílies ni fòbies", ha insistit el president valencià, que ha recriminat a les formacions conservadores que vulguin decidir sobre l'existència de "valencians bons i valencians roïns".

De la mateixa forma s'ha expressat el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que ha defensat que "totes les subvencions s'atorguen en lliure concurrència competitiva". "Som un govern que promou la pluralitat ideològica", ha afegit Marzà, que ha defensat que "en compliment del dret, no es pot limitar la llibertat d'opinió i d'expressió", ja que fer-ho seria adoptar plantejaments propis "del feixisme".

stats