PP i Vox lleven 3.000 euros a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i els donen a una entitat secessionista

El canvi suposa que l'ens ha de finançar una associació que no reconeix l'autoritat normativa de l'AVL

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el nou vicepresident primer i conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera.

ValènciaEn lloc de col·laborar amb 3.500 euros amb la històrica Fundació Sambori, que des de fa anys organitza un concurs literari escolar, millor subvencionar una entitat que nega la unitat del català com l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana. I en lloc d'ajudar la campanya per a la Promoció del Llibre Valencià, recompensar el treball de l'Escolania Nuestra Señora de los Desamparados amb 8.000 euros. Aquesta és la nova mesura del Partit Popular i Vox, que han decidit esmenar el pressupost a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per al 2024.

La decisió ha estat especialment cridanera per dos motius. El primer, perquè tot i que la legislació preveu que les Corts puguin esmenar els comptes presentats per l'executiu, suposa reduir l'autonomia d'un ens estatutari com l'AVL. I el segon, perquè implica que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua financi una entitat com l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, que no li reconeix l'autoritat i que segueix els preceptes secessionistes de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, una associació que s'oposa al consens filològic i acadèmic.

La polèmica mesura se suma a altres iniciatives recents del PP i Vox, com l'eliminació de l'assignació de 80.000 euros prevista per a la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València i de 150.000 per a la Col·lecció Rafael Lluís Ninyoles, i a d'altres conegudes al novembre com la dràstica reducció d'ajudes a entitats que promouen l'ús del valencià en els comptes de la Generalitat per a l'any que ve. Al mateix temps, la conselleria de Cultura destina fons a associacions secessionistes i a fundacions que organitzen celebracions taurines.

stats