Mitjans públics

PP i Vox reformaran la llei d'À Punt que permetrà al govern valencià controlar la cadena

La nova norma permetrà la difusió de continguts en castellà

2 min
Un moment de la concentració duta a terme pels sindicats, organitzaions civils i polítiques i treballadors d'À Punt per denunciar les mesures anunciades pel govern valencià.

ValènciaA la segona anirà la vençuda. Si al desembre À Punt va sobreviure a l'intent del Partit Popular i Vox de modificar les majories per a l'elecció dels òrgans de direcció de la cadena, aquest dijous les dues formacions han anunciat el seu projecte de reforma de la radiotelevisió pública valenciana que passa, precisament, per reduir la independència del canal i permetre que l'empresa pública pugui ser controlada pels partits que donen suport al govern.

En aquests moments, per designar els membres del consell rector, l'òrgan que realment dirigeix la cadena, cal una majoria reforçada de tres cinquens (60 diputats). Amb l'actual composició del Parlament, aquest requisit obliga els grups que sustenten el Consell a consensuar el llistat de noms amb l'oposició. A més, als cinc membres que trien les Corts, se sumen altres cinc elegits per òrgans independents com el consell de la ciutadania, el consell de l'audiovisual o els treballadors.

Amb la proposició de llei del PP i Vox, el consell rector desapareixeria i es crearia un consell d'administració conformat per vuit membres, set dels quals es podran designar pels grups parlamentaris de les Corts i un per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. En el cas dels triats pel Parlament, podran ser elegits amb una majoria de tres cinquens en primera votació i per majoria absoluta en segona. És a dir, que en segona volta seria suficient amb els vots de PP i Vox. El seu mandat serà de cinc anys.

A aquesta modificació se n'hi suma una altra de fonamental, com és l'enfortiment de la figura del director general, que tindrà molt més poder executiu que fins ara i un mandat de cinc anys. A més, l'encarregat de triar-lo serà el govern valencià a proposta del consell d'administració. Un altre punt destacat de la llei és que permetrà la difusió de continguts en castellà.

Paral·lelament a l'anunci de la proposició de llei, que ara haurà de ser debatuda a les Corts, PP i Vox han anunciat la suspensió del procés de selecció convocat per estabilitzar la plantilla, conformada a hores d'ara a través d'una borsa temporal. Així ho ha explicat aquest dijous el portaveu parlamentari del Partit Popular, Miguel Barrachina, en la conferència de premsa de presentació de la reforma de la llei d'À Punt.

stats