Nadons robats

El Banc d'ADN del País Valencià permet identificar dues parelles de bebès robats

La Generalitat ja ha analitzat 134 mostres biològiques i reclama una xarxa estatal

2 min
La responsable del Servei de Seqüenciació de la Fundació Fisabio, Llúcia Martínez (e), i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo (d), durant la seva compareixença aquest dimecres.

ValènciaLa identificació de dues parelles de germans que, en un cas, fins i tot no sabien de la seva existència. Ha estat la primera gran fita del Banc d'ADN creat per la Generalitat Valenciana, que ha analitzat 134 mostres biològiques de 91 familiars de nadons robats i 43 possibles casos més.

L'anunci l'ha fet aquest dimecres la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha qualificat la troballa d'"una molt bona notícia” que obre el camí a "aclarir una pràctica que es va realitzar a Espanya durant dècades amb absoluta impunitat”.

La també coordinadora general d'Esquerra Unida al País Valencià no ha facilitat la identitat de les persones afectades -tres dones i un home- per salvaguardar-ne la intimitat i perquè encara assimilen una notícia que van saber dimarts. Sí que ha explicat que el presumpte robatori es va produir durant la dictadura franquista, encara que es desconeix en quin centre hospitalari.

Pérez Garijo ha destacat que el País Valencià era "la primera" autonomia de l'Estat que incorporava en l'estudi de criatures furtades les tècniques més avançades d'anàlisi d'ADN. En concret, ha dit que, a més de l'habitual estudi d'uns fragments presents de manera natural en el genoma, anomenats microsatèl·lits, aquest cop s'havien comprovat altres marcadors com els polimorfismes de nucleòtid únic. Es tracta d'una tècnica que ofereix més sensibilitat i precisió que els mètodes clàssics i que ja s'utilitza en la identificació genètica de les víctimes del franquisme, segons ha explicat Llúcia Martínez, responsable del servei de seqüenciació de la Fundació Fisabio, un organisme dependent de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La cap del departament de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha aprofitat la compareixença per demanar als familiars que sospitin que han pogut ser víctimes d'un cas d'aquests que es facin les proves d’ADN. Considera que és “essencial” continuar prenent mostres a les persones afectades pel robatori de nounats. A més, ha advocat per la creació d'un banc d'ADN estatal que permeti l'intercanvi de dades entre comunitats i augmenti, així, les possibilitats que els familiars puguin retrobar-se.

També ha demanat una xarxa estatal la presidenta de l'Associació de Víctimes d'Alacant: Nadons Robats i Adopcions Irregulars, María José Picó, que en declaracions a l'ARA ha incidit en la necessitat que "s'acabi el bloqueig que, des de fa tres anys, pateix una proposició de llei que pretén facilitar la identificació dels nadons furtats al Congrés de Diputats". "És importantíssim, a més d'una qüestió de justícia", ha emfatitzat.

stats