País Valencià 22/07/2019

Denuncien que la Policia Nacional va detenir un home a Elx per "adreçar-se en valencià als agents"

L'associació cultural El Tempir acusa les forces de seguretat de "supremacisme lingüístic"

Ara
3 min
Jafet Pinedo, ciutadà denunciat per "adreçar-se en valencià" a dos agents de la policia a les portes de la Ciutat de la Justícia d'Elx

ValènciaL'associació cultural El Tempir ha denunciat el "tracte discriminatori" que hauria "patit" un veí d'Elx (Baix Vinalopó) per part de l'agent de la Policia Nacional que l'hauria detingut, entre altres motius, per la negativa de l'home a "adreçar-se en valencià als agents".

Segons denuncia l'entitat, els fets haurien passat quan aquest veí, Jafet Pinedo, circulava amb bicicleta per un carril bici de la ciutat que s'hauria vist obligat a abandonar momentàniament perquè hauria trobat dos turismes sense cap identificació oficial aturats i barrant el pas. Tot seguit, Pinedo hauria retret aquesta situació als ocupants dels vehicles amb la frase "en bon lloc esteu" i hauria continuat el camí. Uns metres més endavant, Pinedo hauria sigut aturat per un ocupant d’un dels automòbils, dos cotxes policials sense cap identificació. Tot seguit, dues persones s'haurien identificat com a agents de la Policia Nacional i, a continuació, "sense cap mena d’explicació, el van escorcollar amb el requeriment que els deixés de parlar en valencià, cosa que es va negar a fer". Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria, on els agents van registrar una denúncia contra el detingut per "presumptes insults als agents, negativa a identificar-se, oposar-se a ser escorcollat i adreçar-se en valencià als agents".

Denuncia interposada per agents de la Policia Nacional a Jafet Pinedo

Nou cas de "valencianofòbia i de supremacisme lingüístic"

Des del Tempir han acusat els agents de la Policia Nacional de mostrar "una ideologia clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística". Han subratllat que els membres dels cossos de les forces de seguretat de l'Estat són "servidors públics que han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans" i han recordat que el cas de Pinedo afegeix un episodi més a una llista d'agressions lingüístiques protagonitzades per la Policia Nacional a Elx, com les viscudes el 13 de setembre del 2013 per Francesc Escortell i el 22 de juliol d’aquell mateix any per Paco Muñoz Giménez. "Aquestes actituds valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i a desincentivar-ne l’ús entre els valencianoparlants", han afegit des de l'entitat mitjançant un comunicat.

Requisit lingüístic en l'administració de l'Estat

Des del Tempir han remarcat que l'article 54.11 de l’Estatut de l’Empleat Públic "deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti, sempre que sigui oficial al territori. Per tant, les administracions públiques han de garantir el compliment d’aquest precepte, sobretot quan l’article 7 del règim disciplinari del cos de Policia Nacional considera que és falta molt greu tota actuació que suposi discriminació per raó d’origen, racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge o qualsevol altra condició o circumstància personal o social".

En aquest sentit, l'entitat ha reclamat al govern valencià que aprovi "ben aviat" la nova llei de la funció pública i que aquesta llei reconegui la necessitat de comptar amb la competència lingüística necessària per ocupar un lloc de treball en l'administració. "No n’hi ha prou amb recomanacions als cossos de seguretat en l’ús del valencià a fi de garantir els drets lingüístics dels valencianoparlants. Cal que aquesta competència lingüística sigui requerida no només aquí, sinó també en la legislació estatal dels cossos de seguretat estatals".

stats