País Valencià 08/09/2016

El comissionista del PP valencià afirma que el partit cobrava comissions i feia ús de la caixa B de manera habitual

L'exgerent d'Imelsa i autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, diu que no sap com el partit repartia els diners de les comissions

Efe
3 min
L'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, ha atès els mitjans de comunicació després de declarar com a imputat.

ValènciaL'exgerent de l'empresa pública Imelsa –dependent de la Diputació de València– Marcos Benavent ha afirmat avui que el cobrament de comissions il·legals del 2 o 3% del valor dels contractes adjudicats des de l'administració pública, així com l'ús de caixes opaques o B eren pràctiques habituals en el PP de la ciutat de València i de la província.

Benavent ha fet aquestes declaracions als periodistes a la sortida del jutjat d'instrucció número 18, que investiga el denominat cas Imelsa, on ha comparegut durant més de dues hores com a imputat en la peça separada sobre la contractació de suposats treballadors 'zombis', els quals cobraven de la Diputació de València sense anar a treballar a Imelsa, on estaven contractats.

"Els diners que comptava –en referència a uns enregistraments que consten en el sumari i en els quals s'escoltaria l'expresident de la Diputació Alfonso Rus comptant bitllets– procedia de comissions, el famós 3% o 2% de tothom", ha assegurat Benavent, qui ha reconegut posteriorment que "hi havia caixa B a tot arreu".

Aquesta caixa B estava controlada "pels qui érem en el partit", ha afirmat Benavent, al qual, per aquest motiu, li semblaria "lògica" la imputació de l'exalcaldessa de València Rita Barberá en aquesta causa.

En la peça separada del cas Imelsa en la qual ha declarat avui Benavent figuren una vintena d'imputats, entre els quals l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, el que fou el seu cap de gabinet, Emilio Llopis, i l'empresari Jose Adolfo Vedri, que també està citat avui a declarar.

Benavent ha detallat al jutge i als advocats presents que van ser Rus i Llopis principalment els que li van ordenar realitzar contractes de forma irregular des d'Imelsa, encara que ha explicat que totes les forces polítiques amb representació en la Diputació es van beneficiar d'aquestes contractacions.

Així mateix, ha reconegut que Imelsa també va pagar nòmines d'empleats d'altres empreses, com Engloba, dirigida per Vedri, si bé en aquest cas ho va fer com a favor personal a un amic. "Hi havia gent que no podia anar a treballar i necessitava una nòmina; s'assumia i es pagava. Eren favors personals, i qui em donava el currículum sabia el que feia", ha explicat.

Preguntat pel cas concret de la diputada d'Esquerra Unida Rosa Pérez, denunciant del cas, Benavent ha contestat: "Se li va contractar un assessor a mitja jornada. Tinc constància que el noi anava a treballar".

A preguntes dels periodistes s'ha referit a la possibilitat que l'exsecretari general i actual president provincial del partit a València, Vicente Betoret, potser conegués les contractacions irregulars perquè "era a la cuina de moltes coses".

El trajecte del diner negre

Sobre el cobrament de comissions il·legals i el recorregut posterior d'aquests diners, Benavent ha relatat: "Jo portava els diners al partit i suposo que la gent que portava el partit ja distribuiria i faria els seus pagaments, però no en tinc ni idea". "Del 3% alguna cosa em quedava, evidentment, la resta ho lliurava a polítics, en restaurants, en el cotxe o en despatxos oficials a l'Ajuntament de València o la Diputació", ha afegit.

"Mereix la pena fer això", ha afegit Benavent en relació amb el seu penediment, "és l'única forma de canviar les coses, sent honest i dient la veritat. No passa res, ens hem equivocat, ho sento", ha afirmat.

L'exgerent d'Imelsa ha explicat que no sap si la direcció del PP valencià coneixia aquestes irregularitats i ha insistit que no va contra ningú i que lamenta el dany que està causant a les famílies dels processats, però que solament vol "ser honest i explicar la veritat".

Sobre els enregistraments que va realitzar durant anys i que ara són en el sumari del cas Imelsa (dividit de moment en una peça principal i cinc de separades) ha explicat que les va fer "com a assegurança, per si passava alguna cosa", per demostrar que no solament era ell l'implicat.

"No era la meva pretensió fer xantatge a ningú. Jo no les he portat a la justícia. Els fets demostren que els enregistraments no estan manipulats", ha destacat.

El que en un altre temps s'autodenominés com un "ionqui dels diners", s'ha tornat a presentar avui al jutjat amb la seva estètica 'hippie', el cabell blanquinós recollit, una senzilla samarreta, espardenyes d'espart i diverses arracades, i després de declarar ha atès els periodistes durant més de 15 minuts.

stats