País Valencià 27/09/2018

Reobren una peça del cas Gürtel per investigar Francisco Camps

Costa, Crespo, Correa i Pérez van assenyalar l'expresident com a màxim responsable

Daniel Martín
2 min
Francisco Camps abans d'entrar a declarar a la Ciutat de la Justícia

ValènciaLa secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat la reobertura de la investigació sobre les adjudicacions de la Generalitat Valenciana a l'empresa Orange Market, la filial valenciana de la Gürtel, per esclarir qui ordenava la realització dels contractes amb la firma.

La resolució es produeix arran de les revelacions dels excaps de la trama, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, i de l'ex secretari general dels populars valencians, Ricardo Costa, durant el judici pel finançament irregular dels conservadors, en el qual tots quatre van apuntar directament l'expresident Francisco Camps.

Durant la seva declaració, que va tenir lloc el passat 24 de gener, Ricardo Costa va responsabilitzar l'excap del Consell "de contractar Orange Market" i va explicar que els actes dels conservadors valencians durant les campanyes electorals del 2007 i 2008 es pagaven "mitjançant aportacions en efectiu d'empresaris que tenien adjudicacions" amb l'administració. "Sí, és cert: el PP es finançava amb diner negre", va sentenciar Costa.

L'ex número dos del PP valencià va afirmar que en aquella campanya les decisions corresponien al president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, si bé tenia un equip on hi havia, entre d'altres, l'exvicepresident del Consell, Vicente Rambla. "La decisió de contractar Orange Market la va prendre el mateix Camps, i a mi me la va comunicar Álvaro Pérez", va defensar Costa.

A més de Costa i dels dirigents de la trama, nou empresaris també van admetre haver finançat de manera il·legal el PP valencià de Camps. Els empresaris van sufragar amb 1,2 milions d'euros les despeses electorals dels populars valencians. Aquesta quantitat suposa part dels 2,03 milions d'euros que, segons la fiscalia, va pagar el PP en negre a Orange Market en relació amb aquests actes.

Contractacions públiques a canvi de serveis al partit

Amb la reobertura del cas, els magistrats de l'Audiència Nacional estimen la sol·licitud de la Fiscalia Anticorrupció d'investigar les eventuals indicacions que podria haver rebut la directora general de Promoció Institucional de la Generalitat Valenciana, Dora Ibars, per a l'adjudicació de determinats contractes a Orange Market. La sala subratlla que de les declaracions de Costa, Correa, Crespo i Álvaro Pérez "es podria desprendre que la contractació directa d'Orange Market per part de l'administració valenciana era per decisió de les primeres autoritats, i que la realització i muntatge de l'estand de grans esdeveniments de la Comunitat Valenciana a Fitur 2009 podria ser una forma de retribuir aquesta societat per treballs realitzats realment per al partit Popular de la Comunitat Valenciana".

El tribunal afegeix que ara intenta esbrinar si Dora Ibars era qui va adoptar les decisions finals o bé si "aquesta decisió va ser adoptada per altres autoritats superiors jeràrquicament a l'acusada, a les quals es van referir els acusats en el judici [en referència a Francisco Camps]".

stats