Temporal de pluges
País Valencià 23/05/2023

El temporal de pluges fortes al País Valencià deixa acumulats que superen els 240 litres l/m²

A Múrcia i Almeria les precipitacions també han estat molt elevades, i s'hi han comptabilitzat 327 l/m²

3 min
Dues persones travessant un pas de vianants sota la pluja aquest dimarts a València

ValènciaEl temporal de pluges intenses que afecta el sud-est peninsular des de diumenge i que ha provocat algunes inundacions a la província d'Almeria i a la Regió de Múrcia ha deixat aquest dimarts precipitacions molt elevades en comarques del centre del País Valencià com la Vall d'Albaida, el Comtat o la Marina Alta.

L'acumulat més important s'ha produït a la ciutat d'Ontinyent, on s'han sumat més de 240 litres per metre quadrat en poques hores, segons dades recollides per estacions de ciutadans particulars centralitzades per l'associació valenciana de meteorologia Avamet. No obstant això, la xifra oficial de l'Agència Estatal de Meteorologia Aemet rebaixa la pluja caiguda a 159 l/m². Sigui com sigui, la dada suposa un rècord en un mes de primavera o estiu a Ontinyent, atès que el màxim fins ara era de 107,2 el 22 de març del 1973.

El temporal ha portat noves pluges al País Valencià que se sumen a les que ja es van registrar la setmana passada, que, tot i ser menys intenses i generals, van trencar uns mesos sense gairebé precipitacions i van beneficiar sobretot les zones del sud, on habitualment les precipitacions són més escasses.

Les previsions d'aquest dimarts indicaven acumulats de fins a 40 litres en una hora, circumstància que havia obligat a declarar l'avís taronja. En alguns municipis de la Vall d'Albaida i el Comtat l'alerta s'ha quedat curta, i en poblacions com Agres, Muro i Agullent s'han superat els 187, 185, i 179 l/m² respectivament segons Avamet.

A la Marina Alta també ha plogut amb força. A la Vall de Gallinera s'han superat els 140 litres, mentre que a la Vall d'Ebo els acumulats han deixat enrere els 130 litres. En alguns indrets de la comarca la imatge de l'esperada pluja ha estat agredolça perquè els rius i barrancs s'han tenyit de gris al transportar la cendra acumulada a la zona des del passat estiu pel gran incendi que va cremar 12.000 hectàrees.

Davant el pronòstic que les precipitacions intenses continuaran fins a aquesta matinada, la Generalitat Valenciana ha activat el Pla Especial d'Inundacions i ha reforçat el telèfon d'Emergències 112. A més, i per evitar al màxim les incidències, ja aquest dimarts s'han suspès les classes en 36 ciutats i municipis, incloent-hi grans urbs com Elx i Alacant, tot i que en el segon cas el tancament dels centres s'ha produït a partir de les 15 h.

Més de 320 l/m² a Almeria

Igual que en molts municipis del País Valencià, a la veïna Regió de Múrcia ahir es van suspendre les classes en 220 col·legis i instituts de 14 localitats, així com en les dues universitats públiques de la comunitat autònoma: la Universitat de Múrcia i la Politècnica de Cartagena. La decisió ha obligat 100.000 alumnes a quedar-se aquest dimarts a casa. Pel que fa als registres, l'Asociación Meteorológica del Sureste (Ametse) ha xifrat les pluges a la ciutat de Cartagena i els seus voltants en fins a 110 l/m².

Més intenses han sigut les precipitacions a Almeria, on els serveis d'emergència han atès prop de 40 incidències durant les últimes hores, la majoria per acumulacions d'aigua a la calçada i per inundacions en habitatges, principalment a la ciutat de Vera, on s'ha evacuat preventivament cinc persones. Segons els pluviòmetres de la Conca Hidrogràfica del Segura, els acumulats més elevats de l'episodi de pluges s'han registrat a Cuevas de Almanzora, amb 327,8 litres l/m² a la rambla de Las Gachas, 227,4 a la rambla de Canalejas, i 138,3 a la rambla de Guazamara.

Un cotxe arrossegat fins a la mar per les riuades produïdes per les pluges intenses caigudes en el Parc Natural del Cap de Gata a Almeria
Diverses persones observen la rambla de Benipila de Cartagena aquest dimarts després de les fortes pluges que s'han registrat en les últimes hores
Un veí del barri de San Ginés de Cartagena retira l'aigua del seu garatge després que s'inundés a causa de les fortes pluges que s'han registrat
stats