Continua sense control el pitjor incendi de la dècada al País Valencià

El foc de la Vall d'Ebo ja ha cremat més d'11.000 hectàrees i ha obligat a evacuar més de 1.500 veïns

4 min
Vista de l'incendi a la Vall d'Ebo

ValènciaEl foc i la calor no donen treva al País Valencià i l'extensió calcinada des de dissabte ja s'acosta a les 12.000 hectàrees fruit de quatre grans incendis, l'últim declarat aquest dilluns a Begís, que ha obligat a desallotjar preventivament els veïns d'aquest municipi de la comarca de l'Alt Palància i de Toràs i Teresa que, a hores d'ara, ja ha cremat prop de 700 hectàrees. El que més preocupa, perquè ja ha calcinat 11.105 hectàrees i continua descontrolat, és el que crema a la Vall d'Ebo, a la Marina Alta, que ha forçat l'evacuació de 1.500 persones. Els últims, aquest dimarts al migdia, han sigut els veïns de Benimassot, obligats a fer les maletes pel risc que suposen les flames.

Incendi de Castelló

El de la Vall d'Ebo, de fet, ja és l'incendi més devastador de l'última dècada al País Valencià. Els vents "erràtics", amb canvis de direcció, n'han dificultat fins ara el control i els efectius d'emergències confien que la meteorologia doni una treva amb l'entrada de brisa de mar i l'augment de la humitat les pròximes hores. Hi ha 22 dotacions aèries treballant-hi i centenars d'efectius dels bombers de diferents administracions.

El foc –presumiblement causat per un llamp– ja ocupa un perímetre de més de 80 quilòmetres i afecta dues comarques, la Marina Alta i el Comtat. S'han evacuat veïns de municipis com la Vall de Gallinera, Tollos, Famorca, Fageca, la Vall d'Alcalà o Beniaia, a més de les urbanitzacions de les Bassetes (de l'Atzúbia), el Calvari (de Pego) o el Pla de Petracos (de Castells de Castells), entre d'altres. L'evolució "molt activa" durant la nit ha obligat a tallar la carretera CV-712, que uneix els municipis de la Vall d'Ebo i de Pego, segons informa l'agència Efe.

L'incendi es produeix només set anys després d'un altre foc que també va cremar una extensa àrea de les muntanyes que envolten la Vall d'Ebo. En concret, el 2015 es van calcinar 1.715 hectàrees d'aquesta zona del cor del País Valencià, farcida de petites poblacions, agricultura de secà, muntanyes costerudes i barrancs profunds. Precisament aquesta "complexa orografia" és la que està dificultant l'extinció del foc, segons ha explicat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat, Gabriela Bravo. També el fum complica la feina als efectius aeris i, de fet, les imatges de satèl·lit de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) han fet constar que el fum ha arribat fins a Mallorca.

Per trobar un incendi tan virulent al País Valencià cal remuntar-se una dècada. El 2012 va ser un any nefast amb dos grans focs a Cortes de Pallars (Vall de Cofrents) i Andilla (Serrans) que van calcinar 28.000 i 20.000 hectàrees, respectivament.

Un nou incendi, ara a Begís

L'altre gran focus de preocupació és el foc declarat a Begís aquest dilluns. Davant la incertesa per l'evolució de l'incendi, a causa dels canvis sobtats de la direcció del vent que empeny el fum cap a zones habitades, les autoritats han ordenat el desallotjament preventiu dels veïns d'aquest municipi i els de Toràs, per a qui s'ha habilitat un pavelló esportiu pròxim per als que no tinguin un lloc alternatiu. Les primeres investigacions apunten que un llamp va originar les flames, que ja han arrasat entre 700 hectàrees i afecta un perímetre de 20 quilòmetres en un territori de difícil orografia, cosa que complica l'arribada dels equips terrestres.

Un escenari més "favorable"

Més positiva és l'evolució del foc de les Useres (Alcalatén), que aquesta matinada ja ha quedat estabilitzat després que hagi calcinat 800 hectàrees.

Respecte al seu origen, el govern valencià assenyala un llamp com la causa més probable després de les nombroses tempestes que es van registrar durant el cap de setmana.

Un quart foc declarat des de dissabte al País Valencià, el de la població de Calles (Serrans), també es va donar aquest dilluns per estabilitzat després de calcinar al voltant de 100 hectàrees.

Treballs d'extinció de l'incendi declarat al municipi valencià de les Useres.

El foc d'Añón de Moncayo, a l'Aragó, estabilitzat

Més optimista és la situació del gran foc que crema des de dissabte a l'Aragó, a Añón de Moncayo (Saragossa). Els efectius d'emergències han aconseguit estabilitzar les flames, després que durant la nit no hagin avançat gaire, i les autoritats aragoneses confien en tenir-lo sota control aquesta mateixa tarda. S'espera que els més de 1.300 evacuats podran tornar progressivament a casa avui. El director de Medi Natural i Gestió Forestal del govern autonòmic, Diego Bayona, ha concretat que les flames han afectat 6.000 hectàrees, tot i que en un principi es va parlar d'unes 8.000.

Els bombers continuen treballant sobre el terreny amb 350 efectius per lluitar contra possibles represes, que poden condicionar la tornada a casa dels desallotjats.

El municipi d'Alcalá de Moncayo, envoltat per la superfície cremada per l'incendi que ha afectat la zona.
stats