País Valencià 30/06/2017

La temuda 'pesta negra' de l'olivera i l'ametller arriba al País Valencià

La Generalitat Valenciana ha notificat al ministeri d'Agricultura la primera troballa del bacteri de la xilel·la a la localitat alacantina de Guadalest

Ara
2 min
Una fulla de cirerer afectada pel bacteri.

ValènciaLa temuda xilel·la ('Xylella fastidiosa') ha arribat al País Valencià tal com ha certificat l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA). La Generalitat ha notificat al ministeri d'Agricultura i la Unió Europea la primera troballa d'aquest bacteri a la localitat alacantina de Guadalest, a la comarca de la Marina Baixa.

Alerta per la 'pesta negra' de l'olivera

Aquest patogen, conegut popularment com a 'pesta negra' de l'olivera i l'ametller, afecta multitud de cultius llenyosos com ametllers, oliveres, cítrics, vinya i fruiters d'os, i ha arrasat l'olivar del sud d'Itàlia perquè no hi ha mètodes eficaços de curació. A més del País Valencià, el novembre del 2016 es va detectar a Mallorca.

Primer positiu

El bacteri s'ha trobat en una plantació d'ametllers amb més de 30 anys d'edat. De fet, el desembre del 2016 ja es van prendre mostres d'aquest bancal davant de l'avís del seu propietari, que havia observat una minva en la collita. Els resultats però, van ser negatius. Un altre mostreig posterior va donar resultats contradictoris. Finalment, el servei de sanitat vegetal de la conselleria va fer una anàlisi el 22 de juny del 2017 amb 17 mostres, 12 de les quals, totes en ametller, han sigut positives. Altres mostres d'olivera recollides als voltants de la parcel·la infectada han resultat negatives.

Arrancada de la parcel·la afectada i tractaments amb insecticides

Des d'aquest dijous, la conselleria du a terme tractaments amb insecticides contra els vectors (insectes que poden transmetre la malaltia), tant en la parcel·la infectada com en els 100 metres del seu voltant, amb un producte fitosanitari habitual en aquests casos. Així mateix, han començat a adoptar-se les mesures previstes en el pla de contingència del País Valencià que inclou l'arrencada i destrucció de la parcel·la afectada i de tot el material vegetal potencialment hostatge del bacteri que hi hagi a 100 metres a la rodona.

Prospecció a tota la Marina Alta i comarques de la vora

La conselleria també ha posat en marxa un sistema de prospecció i anàlisi per determinar si hi ha més material infectat a la vora de la parcel·la i també a la Marina Alta i comarques pròximes.

En compliment de la normativa europea, es va declarar una zona d'especial atenció de 10 quilòmetres entorn de la parcel·la infectada. Encara que allunyats d'aquesta parcel·la, hi havia set vivers i centres de jardineria, una part del material dels quals (oliveres, ametllers, baladres, alvocaters, nouers i cítrics, entre altres) ha sigut immobilitzat cautelarment. A més, s'ha obert una investigació per identificar l'origen i procés de producció i distribució d'aquest material en els últims tres anys.

stats