País Valencià 07/04/2015

Toni Cantó deixa el seu escó i renuncia a ser candidat d'UPyD a la Generalitat Valenciana

El diputat reconeix que parla des de fa temps amb el president de Ciutadans Albert Rivera, però nega que hagi negociat amb ell res de cara a les eleccions

Efe
3 min
Toni Cantó ha decidit anunciar la seua renúncia a l'escó d'UPyD del Congrés en un hotel de València i no a la seu del partit. / EFE

ValènciaEl diputat d'UPyD per València Toni Cantó ha anunciat avui que no serà el candidat d'aquest partit a la presidència de la Generalitat Valenciana i que renuncia a l'escó que ocupa en representació d'aquest partit al Congrés, tot i que ha assegurat que de moment continuarà com a afiliat fins al congrés extraordinari de juny, on lluitarà per un "canvi de rumb".

Cantó, que ha fet aquest anunci en una roda de premsa en un hotel de València i no a la seu del partit, ha justificat la seva decisió en què ha quedat "en minoria" després d'haver demanat a la direcció d'UPyD dimissions pels "molt decebedors" resultats dels comicis andalusos.

Segons ha dit, ha sigut una decisió "complicada i difícil" de prendre, perquè "emocionalment" sent una "afinitat" amb el projecte i amb molts afiliats i candidats d'UPyD, i per això esperarà al congrés extraordinari de juny, que al seu judici "arriba tard", per decidir si continua o no amb el partit.

Cantó ha admès que no ha comunicat la seva renúncia a Rosa Díez, una "figura essencial" que el va inspirar per entrar a UPyD, que va obrir amb "molta valentia" a Espanya el camí de la ruptura del bipartidisme, però ha indicat que "les grans persones s'equivoquen, també", i tant ella com la direcció "estan prenent un rumb equivocat".

Ha insistit en la necessitat d'una confluència electoral entre UPyD i Ciutadans, ja que entre tots dos hi ha "petites diferències", però són "moltes més" les qüestions que els acosten, i per això ha mostrat el seu desig que en el futur arribin a acords puntuals, però a aquesta entesa cal arribar "a nivell orgànic" i no personal, ha dit.

Cantó ha afirmat que parla "de tant en tant des de fa moltíssims anys" amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, però ha asseverat que no hi ha "negociat res" durant aquests dies ni contempla passar-se en aquests moments a aquest partit, sinó que el seu "horitzó" es troba al congrés del juny.

En la seva opinió, arreu de l'estat espanyol hi ha col·lectius territorials locals d'UPyD que estan "explorant" amb els afiliats la via d'intentar acords amb Ciutadans, i ha considerat que si els donen aquesta oportunitat es tancaran aquests pactes.

Cantó ha assegurat que en "cap moment" ha pensat a liderar UPyD, sinó que el seu objectiu és "que el partit sobrevisca", i ha assegurat que l'única carrera que inicia ara és "tornar al teatre" i passar a ser "un 'espanyolet' més" que ha de buscar feina.

El seu desig, ha dit, és que en el congrés extraordinari d'UPyD canviï la direcció del partit i s'assumeixi que cal treballar per arribar a un acord entre partits "semblats per intentar construir una tercera via" que sigui una alternativa "real de govern", perquè l'electorat ho demana i el partit ha de "reaccionar".

També ha tingut paraules d'agraïment per a persones amb les quals ha treballat al Congrés, com Rosa Díez, Carlos Martínez, Irene Lozano o Álvaro Anchuelo, i ha considerat que el partit té candidatures "molt sòlides i molt bones" al País Valencià per a les pròximes eleccions.

Cantó ha explicat que ha triat per a la roda de premsa l'hotel en el qual va aconseguir l'acta de diputat, el lloc on es va complir "un miracle" quan "ningú donava ni un duro" perquè entrés al Congrés, i per això li semblava "bonic tancar aquest cicle" al mateix escenari.

stats